Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ Nova.rs ]

05. 03. 2024. 09:12 >> 09:12
Čitaj mi:

likvidacije u grčkoj

Svjedok otkrio kako je Belivuk tražio vilu u kojoj se krio Kožar

Veljko Belivuk i njegov saradnik Nikola Spasojević ljetji odmor u odmor u Grčkoj 2020. godine koristili su kao paravan za pripremanje mafijaške likvidacije i ubistva "škaljarca" Alana Kožara i Damira Hadžića.

Vjerovatno je da je i Veljko Belivuk, kada je planirao odlazak u Grčku i potragu za odbjeglim „škaljarcima“ Alanom Kožarom i Damirom Hadžićem, želio da igra na kartu „običnog“ svijeta kada je ljeta 2020. godine sa suprugom, djecom, saradnikom Nikolom Spasojevićem i njegovom djevojkom, otputovao u tu zemlju.

Šta se tačno događalo na tom ljetovanju otkrio je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević prilikom svjedočenja u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a potvrđeno je međunarodnom akcijom „Vertikala“ tokom koje je uhapšeno više osoba za koje se vjeruje da su učestvovali u četiri ubistva u Grčkoj, kada su se na meti našli pomenuti „škaljarci“ ali i Igor Dedović i Stevan Stamatović.

„Veljko me je kontaktirao preko Skaj aplikacije, pitao me je da li bi došao na ljetovanje sa tadašnjom devojkom, da dođem u Grčku i neki poslić da obavimo. Poslije par dana sam krenuo, spakovali smo se tadašnja devojka i ja. Marko MIljković mi je dao foto-aparat. Išli smo preko Bugarske, jer je krenulo zatvaranje granica i korona“, opisao je Spasojević putovanje na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu, gdje je odlučio da u zamenu za kaznu od 14 godina zatvora, otkrije sve tajne ove grupe.

Kako je Spasojević ispričao, tačnu lokaciju na koju treba da dođu on i devojka dobili su po ulasku u Grčku.

„Kada smo ušli u Grčku saznao sam na koje tačno mjesto treba da idem, to mesto se zvalo Nikiti. Tamo me je sačekao Veljko, koji je bio sa suprugom i dvoje maloletne djece. On je bio u apartmanu do mora, a nama je iznajmio smještaj iznad. Tu smo boravili neko vrijeme, Veljko mi je rekao da treba da idemo da tražimo neko mjesto, neku plažu. Uputili smo se ka nekoj specifičnoj plaži, slikali smo, Veljko je slikao plažu ali se ispostvilo da to nije ta“, kaže Spasojević, dodajući da su se za tu priliku specijalno prerušili u lanene košulje i slamene šešire.

Dani su prolazili, a onda je Belivuk otkrio Spasojeviću koji je zapravo motiv njihovog dolaska u popularno ljetovalište.

„Otišli smo porodično na ručak i Veljko je preko Bukinga tražio neku kuću. Tako je i našao. Uporedio je slike koje je dobio na Skaj i tu kuću koju je našao na Bukingu. Radovao se, tada sam i saznao da je jurio Alana Kožara i da treba da ga likvidiraju“, ispričao je Spasojević.

U to vrijeme, za Alanom Kožarom tragali su mnogi – pored policije i tužilaštva, zato što se rat klanova usijao, jurili su ga i pripadnici suparničkog klana, jer je godinama slovio za uticajnog „škaljarca“. Osim „kavačkog klana“, njegovu smrt, po svemu sudeći, željela je i grupa Darka Šarića.

Ujedinjeni u želji da ga likvidiraju, u redovima „škaljaraca“ pronašli su „krticu“ – Radoja Živkovića Zemu. Bio je na vezi sa Kožarem, dopisivali su se o svakodnevnim stvarima, a šef „kavčana“ Radoje Zvicer savjetovao ga je da ga zapitkuje o restoranima u koje ide, plažama na kojima boravi i slično. Znali su da se Kožar krije u Grčkoj ali nisu imali tačnu informaciju o njegovoj lokaciji.

„Slabo spavam – izgorio od sunca juče, pa se budio“, požalio se svom saradniku jedan od šefova škaljarskog klana Alan Kožar, u poruci koju mu je poslao 26. juna 2020.

„Uzmi brate, kažu da je jogurt dobar, pa se izmaži“, posavjetovao ga je, glumeći zabrinutost, saradnik koji se sa njim dopisivao preko „Skaja“.

Kožar je,pored ostalog, poslao sliku načinjenu u restoranu koji je posjetio i na njoj se vidjelo ostrvce, a kavčani su internet pretragom locirali restoran iz kojeg se vidi takav prizor. Posjetio je mjesto Perama, na istoku ostrva, nedaleko od grada Krfa.

„Pivo đe pio“, poslao je fotografiju restorana Zvicerov saradnik u grupu 7. jula i pobjedonosno napisao: „Našli smo kožnog.“

Fotografije koje je Kožar slao Živkoviću, ovaj je dalje prosleđivao šefu „kavčana“, koji ih je slao Belivuku. Upravo putem tih fotografija Belivuk je, pretražujući popularnu platformu za izjnajmljivanje smještaja, uspio da locira gdje se nalazi vila u kojoj se krije Kožar.

Uprkos tome što je posao lociranja bio uspešan, Belivukova grupa odlučila je da se povuče jer je Belivuk smatrao da je po dolasku u tu državu ostavio brojne tragove koje mogu kompromitovati njegovu grupu, kao na primer to da je u Grčku ušao sa svojim pasošem.

Akcija je odložena do 30. jula, kada su ispred vile na Krfu ubice sačekale Kožara i Hadiža. Ispalili su 30 hitaca u njih i pobjegli. Akcijom „Vertikala“, čiji su detalji i zvanično saopšteni minule nedelje, policija je uspjela da rasvijetli šta se tačno dogodilo.

U međunarodnoj akciji „Vertikala“, kako je saopšteno, uhapšeni su Milinko Brašnjović, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojnović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabin.

Organizatori kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. Krivična prijava pored njih obuhvata i Ratka Živkovića, Milovana Zdravkovića zvanog Teg i druge.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније