Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ Portal RTCG ]

15. 03. 2024. 13:01 >> 13:01
1
Čitaj mi:

POVODOM OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE

Spasojević ogorčen: SDT morao da preuzme slučaj

Bivši načelnik Istražnog zatvora Predrag Spasojević ogorčen je na rad Tužilaštva u slučaju bombaškog napada na njegovu kuću 1. decembra 2022. godine. Osnovni sud u Danilovgradu donio je oslobađajuću presudu u odnosu na Željka Lakušića i Filipa Popovića, koji su bili okrivljeni u ovom slučaju. Spasojević kaže da je krivično djelo od strane tužioca bilo kvalifikovano tako da bi i on da je sudija, odlobodio okrivljene. Bezuspješno su, kaže, tražili da slučaj preuzme SDT.

"Advokati i ja smo zahtjevali da se stvarno to kvalifikuje onako kako treba. Oni nisu uopšte okrivljeni za ono što su uradili, nego su okrivljeni za nešto što nisu uradili. Samim tim, ova presuda je veoma logična, ja da sam bio sud i ja bih ih oslobodio", kaže Spasojević u razgovoru za Portal RTCG.

U optužnom predlogu navodi se da se okrivljeni Lakušić i Popović terete da su izvršili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja.

Spasojević kaže da su gore pomenuta lica došla sa namjerom da "nanesu veliku patnju, bol, i u nagorem slučaju izvše ubistvo".

"Oni su sa ručnim bombama, namijenjenim za uništavanje neprijateljske žive sile na daljinama do 50 metara bacali bombe na moju kuću. Oni su sa namjerom došli da nanesu veliku patnju bol, a u najgorem slučaju i da ubiju bez ikakvih problema. Pokazali su izuzetnu bezobzirnost u izvršenju krivičnog dijela, jer prve večeri nijesu uspjeli, pa su se vratili drugo veče i bacili bombu drugi put", podsjeća Spasojević.

Kaže da su napadom na načelnika istražnog zatvora Lakušić i Popović napali direktno državu Crnu Goru.

"Oni su napali direktno državu Crnu Goru. Napad na mene se može protumačiti kao teroristički akt protiv države. Njima je bilo bitno da zastraše načelnika Istražnog zatvora. Znate koliko njih je Predrag Spasojević interesuje? Nikoliko. Njih je interesovao načelnik Istražnog zatvora koji je počeo da radi svoj posao", ocijenio je Spasojević.

Kaže da je sa advokatskim timom sve vrijeme tražio da se nađe ko je organizator, ko je naručilac i da se oni svi zajedno pozovu koju je naorganizovana kriminalna grupa i da to pređe u ozbiljne ruke, da se to ozbiljno riješi.

"Nisu htjeli to da urade u tužilaštvu, evo vidite šta je epilog, epilog je da niko nije kriv", kaže Spasojević.

Ponavlja da je odluka Suda u Danilovgradu potpuno ispravna u odnosu na optužnicu.

"Ne mogu da nađem pravu riječ šta da kažem za poslupanje tužilaštva. Sud ništa kriv nije. Ja da sam sudija, ja bih te ljude oslobodio. Ovdje je očigledan problem bio adekvatne optužnice, i djelotvorne istrage", pojašnjava Spasojević.

Oslobađajuća presuda je prvostepena, i na nju se može izjaviti žalba, a Spasojević se iz postupka povukao nakon što su odbijeni svi njegovi predlozi.

"Šta će dalje tužilaštvo da radi mene ne zanima. Nakon što su odbili sve naše predloge da se ovaj predmet prebaci u SDT, da se uzmu u obzir i ostali dokazi koji su uvezani sa tim predmetom, ja sam jednostavno odustao da uopšte bilo šta radim. To je toliko jak sistem da ja ne mogu da utičem na njega, ako oni neće, šta da radim ja, koji su to mehanizmi, kome da se obratim", pita se Spasojević, i ukazuje na "beznađe u ovoj zemlji" i činejnicu da nema ko da nas zaštiti.

Ponovio je da su nadležnima dostavljeni podaci o svim okrivljenima i osumnjičenima.

"Svima smo se obratili, niko nije htio da o tome da radi, a sve smo im pobrojali i bukvalno nacrtali, okrivljene, osumničene i sve to, ali tako je to", navodi Spasojević.

Podcrtava da nije napadnut Predrag Spasojević, nego načelnik Istražnog zatvora.

Kaže da su ovom odlukom uništili bilo kog državnog službenika, bilo kog policajca, bilo kog inspektora, bilo kog da nešto krene da radi...

"Uništili su ga. Oni će se pitati: čekajte, zašto bi ovo radi... Vidite li šta su uradili onome načelniku? Bacili mu bombu, nikome ništa, pojeo vuk magarca. Odlično. Daj, pušti to, mogu li ja đe uzeti kakvu paru? Bolja je to opcija. Bolje je uzeti mito i korupciju. Ovo je direktni poziv da službenici uzimaju korupciju, a da ne rade svoj posao. Jer je bolje uzeti korupciju nego da nam bace bombu", zaključuje Spasojević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније