Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

15. 03. 2024. 15:36 >> 15:49
2
Čitaj mi:

LIPOVINA U NIKŠIĆKOM TUŽILAŠTVU

"Nudili mi 200.000 da budem zaštićeni svjedok, tukli me u BMW-u"

Svjedok Savo Lipovina saslušan je danas u nikšićkom tužilaštvu koje ispituje jesu li policijski službenici Petar Lazović i Ivan Đoković, i druga lica, odgovorni za policijsku torturu.

Prema zapisniku o saslušanju, u koji je Portal RTCG imao uvid, Lipovina je ispričao da ga je Lazović maltretirao cijelog života, a opisao je i pretres u martu 2020. u centru Cetinja, gdje i živi. Rekao je da je nakon tog pretresa uhapšen zbog utaje poreza.

"Toga dana u moju porodičnu kuću došli su službenici policije Lazović Petar, koga znam od ranije i koji me maltretira čitavog života. A bilo ih je još trojica ili četvorica službenika policije, koje znam iz viđenja, ali ne znam njihova imena. Mada bih ih prepoznao da ih sada vidim. Jedan od njih je policijski službenik sa sjevera. Visok, krupan, glavat. Bio je policijski službenik iz Bara koji se preziva Đoković i bila su još dvojica koje bih prepoznao da ih vidim, ali ih ne mogu sada opisati", ispričao je Lipovina tužiocu.

On kaže da mu je Lazović, dok su još bili u kući, dobacivao "kad krenemo za Podgoricu vidjećeš koliko si mangup i tome slično". 

"Kad je pretres završen, smjestili su me u vozilo 'BMW X5' tamne boje, a tu su bili sa mnom Lazović, Đoković, krupni službenik sa sjevera i još jedan. Smjestili su me na zadnje sjedište između dva policijska službenika, ali ja se ne mogu sjetiti ko je sjedio pored mene. Mada mislim da je sjedio Lazović. Krenuli smo ka Podgorici, ali prije Podgorice, na jednom dijelu puta, zove se Carev laz ili Meterizi, vozač je zaustavio vozilo na proširenju, pa malo dalje, tako da se nije vidjelo sa puta. Sad se sjetih, to je Carev laz. Prije nego što smo stali, u vozilu sam psihički maltretiran, govorili su mi da treba da svjedočim za njih, kako mi oni kažu, da će mi maltretirati sestru. Dok smo se vozili, onaj službenik policije, koji je sjedio pored mene, ne znam je li to Lazović, dva puta me je udario pesnicom u predjelu stomaka, a takođe me je vozač vozila udario dva puta stisnutom pesnicom, ali bočnom stranom, tako što se poluokrenuo", rekao je LIpovina, tvrdeći da mu je Lazović prijetio u vozilu.

Dalje je ispričao da su ga izveli iz vozila i da su ga svi policajci šamarali. Bio je vezan i svi su ga udarali otvorenom šakom svuda po tijelu, proizilazi iz svjedočenja.

"Govorili su mi da u nekim predmetima svjedočim, da će mi maltretirati sestru dok sam u zatvoru", rekao je Lipovina.

Tvrdi da je o svemu tome ranije govorio istražiteljima, pa i sudiji Borisu Saviću prilikom potvrđivanja optužnice.

Maltretiranje na Carevom lazu trajalo je 15-ak minuta, nakon čega je odveden u CB Podgorica, gdje nije pitan o povredama. Kaže da su uvidjeli da neće da svjedoči kako mu kažu, a napominje da su ga šamarali, što je veće poniženje nego da su ga pržili, davili i udarali bejzbol palicama i slično, a ima saznanja da ti policijski službenici to rade.

"Na onom proširenju, dok su me maltretirali udarajući me otvorenim dlanovima, meni je Petar Lazović nudio 200.000 eura da pričam što oni hoće, da budem zaštićeni svjedok, a takođe mi je rekao da će mi srediti da odem u Češku, a moguće da je bila neka druga zemlja. Ne mogu se sjetiti", rekao je Lipovina.

Navodi da su policijska vozila, koja su bila parkirana ispred njegove kuće tokom pretresa na Cetinju, kupljena od biznismena Ubovića, što je nedavno saznao iz medija.

Ispričao je i da je priveden neko vrijeme prije pretresa u februaru 2020. u stanicu policije na Cetinju i da je zadržan u prizemnom dijelu policijske stanice. 

"Iz te prostorije ja sam čuo galamu i gužvu po hodnicima, čuo sam da se desila eksplozija i čuo sam kako kažu da svi moraju na teren. Ušla su neka lica bez fantomki. Njih četvorica. Rekli su da moraju na teren zbog eksplozije, ali da ću im platiti kad se vrate, nakon čega su otišli. Ja ne znam ko su po imenu i prezimenu, ali znam da pripadaju SPO-u, ali prepoznao bih da ih vidim", rekao je Lipovina, tvrdeći da su poslije sat došli specijalci i da su priveli više bezbjednosno interesantnih lica.

On je rekao da u jednom trenutku ulazi Petar Lazović sa svoja dva, tri službenika policije. Lično je ušao Petar Lazović i počinje tortura nadamnom, dok nije došla advokatica, tvrdi. To je trajalo nekih četiri, pet sati, kazao je Lipovina. Kaže da je udaran boksom i šamarima. Da su ga čupali za uši i da su mu govorili da će mu namjestiti robiju i da ih je odveo u pogrešnu stranu. Nudili su mu da ide na poligraf, ali on to nije htio.

"U prisustvu moga advokata, meni je Petar Lazović rekao 'ići ćeš na poligraf, skinućemo te golog i pričaćeš što ti mi rečemo'", ispričao je Lipovina tužiocu.

Ta eksplozija se desila, na dan kad je na Cetinju stradao Pero Muhadinović, kazao je Lipovina. Pojasnio je, iako su povrede bile vidne i njegova advokatica je rekla policajcima kako su se specijalci ponašali prema njemu, niko ništa nije preduzeo. Naveo je na kraju da je službenika sa sjevera prepoznao iz novina i da je siguran da je to Neško Jaredić.

Branilac Đoković, koji je prisustvovao saslušanju, prigovorio je iskazu svjedoka u dijelu koji se tiče Đokovića. Saslušanju nije prisustvovao advokat Nikola Martinović, pravni zastupnik Lazovića. 

Podsjetimo, tužilaštvo provjerava da li su pojedini pripadnici policije, u prvom redu Lazović, odgovorni za torturu, o čemu postoji fotografije koje su razmjenjivane putem SKY aplikacije.

Lazović je već optužen za teška krivična djela u posebnim postupcima. On je ranije negirao krivicu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније