Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

26. 03. 2024. 13:45 >> 14:10

MINISTARSTVO PRAVDE

Rusija zvanično odbila da izruči rođaka Ljuba Milovića

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije odbilo je zahtjev Ministarstva pravde Crne Gore za izručenje Dražena Milovića koga crnogorske vlasti potražuju zbog organizovanog kriminala i šverca narkotika, saopšteno je zvanično Portalu RTCG iz crnogorskog Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva su na pitanje Portala dostavili odgovor zamjenika glavnog tužioca Rusije P.P. Gorodova.

"U skladu sa odredbama člana 22 Evropske konvencije o ekstradiciji od 13. decembra 1957. godine, nije moguće udovoljiti zahtjevu za izručenje Ministarstva pravde Crne Gore jer bi izručenje lica Milović Dražena značilo kršenje međunarodnih obaveza i zakonodavstva Ruske Federacije u području ljudskih prava“, navodi se u odgovoru koje je tužilaštvo Rusije dostavilo našem Ministarstvu.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore u septembru prošle godine godine Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici predalo je optužnicu protiv Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Petra Lazovića, Dejana Kneževića i još 17 osoba zbog neovlašćene proizvodnje droga, pranja novca, nedozvoljenog držanja oružja, odavanja tajnih podataka i zloupotrebe službenog položaja.

Među optuženima su i Vladimir Bajčetić, koji je uhapšen prije nekoliko mjeseci, ali i bivši policajac Ivan Stamatović, kao i Nebojša Bugarin. Podsjetimo, Dejan Knežević je bivši pomoćnik direktora Uprave policije, a uhapšen je zbog odavanja tajnih podataka. Optužen je i Božidar Jabučanin koji je pominjan kao vlasnik hotela Podgorica. Među optuženima je i Milo Božović, predsjednik Opštine Budva i nekadašnji policajac Mileta Ojdanić. Na spisku optuženih je upravo i Dražen Milović. 

Crnogorska policija potvrdila je 13. maja 2023. godine da je u Moskvi uhapšen Dražen Milović, crnogorski državljanin, za kojim je u martu raspisana međunarodna Interpol potjernica.

"U predmetu traganja za licem D.M. (36) koje je lišeno slobode u Ruskoj Federaciji Uprava policije Crne Gore je preko NCB Interpol Podgorica aktivno razmjenjivala podatke i informacije sa NCB Interpol Moskva", pisalo je u saopštenju.

Kako se navodi, Milovićem međunarodna potjernica raspisana je zbog sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Za Ljubom Milovićem, koji je u bjekstvu, Viši sud u Podgorici raspisao je nacionalnu potjernicu u julu 2022. godine.

Milović i Petar Lazović, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji je uhapšen 18. jula 2022. terete se da su članovi kavačkog kriminalnog klana, na čijem je čelu Radoje Zvicer.

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je imovinu Dražena Milovića u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније