Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V./M.T. ]

05. 04. 2024. 14:25 >> 14:42
1
Čitaj mi:

ODLUKA

Vrhovni sud ukinuo presudu o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Vrhovni sud Crne Gore prihvatio je zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je podiglo Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) u slučaju izručenja Do Kvona Južnoj Koreji. Sud je nakon tajnog vijećanja i glasanja 3. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje, piše u saopštenju.

Kako je saopšteno zvanično, presudu je sud donio u vijeću sastavljenom od sudija Milenke Seke Žižić, kao predsjednice vijeća, Ane Vuković, Zorana Šćepanovića, dr Vesne Vučković i Seke Piletić.

Radi objektivnog informisanja javnosti, kako saopštavaju iz sudske službe za odnose s javnošću, citiraju stav Vrhovnog suda Crne Gore, koji je naveden u obrazloženju presude. 

"U situaciji kada se radi o konkurenciji zahtjeva dvije države za izručenje istog lica, a ne o sukobu zahtjeva za izručenje istog lica, kako to nalaze nižestepeni sudovi, obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu po naosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja“, kažu iz Vrhovnog suda. 

"U konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao donijeti rješenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao donijeti rješenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi čl.22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtjevom za zaštitu zakonitosti ukazuje“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda. 

"Identičan stav je imao i Apelacioni sud Crne Gore koji je iskazao u svojim odlukama: Kvž.br.484/2015 od 14. decembra 2015.godine; Kvž.br.521/16 od 10. novembra 2016. godine i Kvž.br.563/2020 od 7.decembra 2020. godine“, piše u saopštenju. 

Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je ranije Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.

Prethodno je, Apelacioni sud je 20 marta potvrdio rješenje Višeg suda o izručenju okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji, čiji je i državljanin. Do Kvona, međutim, traže i pravosudni organi SAD. 

Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori u martu prošle godine, a tereti se za prevare na kripto tržištu teške preko 40 milijardi dolara. Nakon višemjesečnog boravka u spuškom zatvoru, Do Kvon je nedavno pušten ali je smješten u objekat Prihvatilišta za strance.  

Iz VDT-a su pojasnili ranije da se zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama, ako je povrijeđen zakon.

“Sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti je, dodaje se, podignut i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u VDT-u.

To je, kako su pojasnili iz VDT-a, suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom.

“Time je povrijedio odredbe krivičnog postupka, a što je bilo od uticaja za donošenje zakonite sudske odluke”, navodi se u saopštenju.

Iz VDT-a su saopštili da je Vrhovnom sudu predloženo da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka suda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније