Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

B.Č.J.

14. 04. 2024. 21:00 >> 15:37
2
Čitaj mi:

KOPRIVICA

Lazović pao na osnovu optužbi koje je Koprivica otvorio

Bivši policijski funkcioner Zoran Lazović uhapšen je na osnovu optužbi koje je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica otvorio na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu u aprilu prošle godine kao tadašnji predsjesnik tog skupštinskog tijela.

"U oktobru 2021. pokrenut je postupak protiv osobe koja je posjedovala karticu preko koje je i skinuta zabrana ulaska unutar MUP-a odnosno Uprave policije. To je bila izvjesna službenica Ivanišević i pokrenut je i dodijeljen je predmet u okviru ODT-a kojim je rukovodio Nikola Boričić tužiocu Vukasu Radonjiću. Počela su prikupljanja obavještenja i osumnjičena je rekla da je bila na odmoru a karticu dala službeniku Đuroviću. Nakon toga počelo je prikupljanje obavještenja od Đurovića i kazao je da je on skinuo zabranu ulaska Belivuku i Miljkoviću", kazao je Koprivica.

On je kazao da su Belivuk i Miljković u vrijeme kada su ulazili u Crnu Goru u jednom navratu počinili dva ubistva a u drugom, kako je naveo išli na slavlje kod Radoja Zvicera.

On je dodao da je Đurović nakon toga kazao da je to učinio po nalogu Aleksandra Boškovića policijskog službenika koji je potvrdio da je to uradio al po nalogu Enisa Bakovića koji je tada bio pomoćnik direktora Uprave policije.

"Nakon donošenja odluke da se uhapse Đurović i Bošković, tada se dešava drama u Osnovom državnom tužilaštvu u Podgorici koju smo na Odboru rasvijetlili a koja vodi do Lazovića i Katnića koji su danas uhapšeni i stajali na vrhu piramide uz političko mjesto Mila Đukanovića", kazao je Koprivica.

Nakon što je dat nalog u hapšenju, kazao je Koprivica, kreću brojne opstrukcije posebno policije.

"Tada policija traži da se da pisani nalog u hapšenju što jeste u skaldu sa zakonom ali se to često ne dešava. Tužilac Vukas Radonjić je ipak uputio nalog koji je danas u Specijalnom državnom tužilaštvu ovo je 13. 10. 2021. godine i oko ponoći rukovodilac ODT-a Nikola Boričić je dobio poziv od Lepe Medenice tada rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva koja je i kuma Zoranu Lazoviću i ona je naredila da se puste ova dva policijska službenika ", kazao je Koprivica.

On je kaže pitao ako je ona nenadležna i nije upoznata s predmetom otkud njoj te informacije i za čiji račun postupa.

"Boričić je tada odbio zahtjev a poslije dva minuta je dobio novi poziv od Lepe Medenice i ona traži da oduzme predmet tužiocu Vukasu Radonjiću. On to nije učinio, odbio je i poslije nekoliko minuta opet dobija poziv od Lepe Medenice i ona traži da Boričić o svemu tome obavijesti Milivoja Katnića u to vrijeme glavnog specijalnog tužioca. Tu se vidi sprega kada nenadležni tužilac vršeći pritisak na rukovodioca Osnovnog tužilaštva u slučaju skidanja zabrane ukaska i zloupotreba policije u vezi dvojice pripadnika "kavačkog klana" na kraju se traži zaštita od Milivoja Katnić", kazao je Koprivica. Boričić je, dodajem i to odbio i naveo da je na taj način počelo "klupko da se odmotava".

"Tako smo saznali o toj seriji pritisaka na tužioce o uticajima kriminalnih centara moći", naveo je Koprivica. 

Nakon što je Boričić sve odbio, dodao je Koprivica, Lepa Medenica je, kaže, zvala Vukasa Radonjića. 

"Ona ga je pitala 'koga si ti to uhapsio i da odmah ima da se puste' i ona mu je prijetila tadašnjim vršiocem držnosti vrhovnog državnog tužioca Draženom Burićem a nakon njihovog razgovora u kojem se vrši pritisak Burić je pozvao Vukasa Radojića i nalaže da se spisi predmeta upute Specijalnom državnom tužilaštvu", kazao je Koprivica do naveo da su spisu upućeni iz Osnovnog u Specijalno državno tužilaštvo kojim je rukovodio Milivoje Katnić i tim predmetom je zadužena Sanja Jovićević i ona je ubrzo dobijela rješenje o odbacivanju krivične prijave", saopštio je Koprivica.

Naveo je i da se nakon sjednice skupštinskog Odbora oglasio i Zoran Lazović i uputio poruku da se vrši pritisak na njega.

U tom slučaju je kaže ključno da je Enis Baković kazao da mu je Zoran Lazović dao nalog da se skine zabrana ulaska Miljkoviću i Belivuku i dodao da su oni imali informaciju da im je skinuta zabrana ulaska pa se uputili u Crnu Goru.

Koprivica je kazao da je slučaj Miljkovića i Belivuka i skidanje zabrane ulaska jedan od prvih javno dokazanih primjera kriminalnog djelovanja Katnića i Lazovića.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније