Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Aleksandra Jovančević

15. 04. 2024. 15:10 >> 15:17
Čitaj mi:

klimatske promjene

Uprkos vrućinama nivo akumulacionih jezera iznad nivoa

Posljedice klimatskih promjena sve više osjećamo. Postavlja se pitanje kakav će uticaj imati na godišnja doba. Svjedočimo periodima sa više ne tako jasno definisanim godišnjim dobima. U prilog tome ide i trenutno toplije vrijeme na koje nijesmo navikli čak ni u Podgorici. I na sjeveru su oboreni rekordi. Iako je zima bila blaga i bez padavina u Elektroprivredi Crne Gore kažu da je nivo akumulacionih jezera iznad nivoa.

Kalendarski, proljeće je tek počelo, ali je temperatura ljetnja.

"Ako pogledamo januar i februar, topliji u odnosu na prethodnu godinu, mart najtopliji, a april, prvih 11,12 dana imali temperature preko 25 stepeni ili do 25 što govori da su ljetnji dani", kazala je Mirjana Ivanov, meteorološkinja HMZCG.

To potvrđuju i oboreni rekordi čak i na sjeveru.

"U pojedinim gradovima postignuti rekordi 29,6 Podgorica, Pljevlja 28,1, Žabljak 22,1", kazala je Ivanov.

Nivo voda u Crnoj Gori, uprkos nedostatku kiše i snijega, nije zabrinjavajući.

Kako će biti tokom ljeta, upitno je. No, na trenutne prilike ne utiču samo klimatske promjene, već i nebriga ljudi. Da uništavamo bogat vodni potencijal, objašnjava i hidrolog.

"Nemamo svijest o očuvanju izvora i prirode. Nekontrolisana sječa šuma doprinose da se stanje pogoršava, kad je veliki pokrivač, šumski pokrivač, koliki god da je snijeg, zadržava vodu i ravnomjerno zadržava a kad ogolimo sve će da sjuri i da nestane", kazao je hidrolog Golub Ćulafić.

Za sada su u Elektroprivredi zadovoljni hidrološkom situacijom, iako je lošija 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prije sedam dana Termoelektrana Pljevlja je isključena zbog remonta, ali ne brinu.

"Stanje akumulacija je više nego zadovoljavajuće u pv 60 preko plana, dok u jezerima Perućica, Krupac i Slano nekoliko procenata iznad očekivanih, imamo sigurnost i pouzdanost spremnosti pogona da će se nadoknaditi dio nedostajučih usljed isključnja Termoelektrane Pljevlja", kazao je Bojan Đordan iz EPCG.

A kakvo nas ljeto očekuje još se ne zna, jer se dugoročna prognoza tek priprema. I dok već u aprilu čekamo zahlađenje, priroda je pokazala svoje ćudi, pa je i bagrem procvjetao prije vremena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније