Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

19. 05. 2024. 13:07 >> 13:09
4
Čitaj mi:

Đorđević i Sekulović za PORTAL

Skaj legitiman dokaz, pitanje hoće li biti dovoljan

Presuda Evropskog suda pravde koji je odbacio korišćenje kao dokaza "nezakonito dobijene razgovore sa šifrovanih aplikacija Encrochat i Skaj", važna je zbog dalje borbe protiv organizovanog kriminala u Evropskoj uniji, smatra viši analitičar Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala Saša Đorđević.

Iako pravno neobavezujuća, vjeruje da će uticati na sudsku praksu u regionu ali i da će sudije, u budućnosti, svrstati Skaj komunikaciju kao dokaz.

Sa druge strane, bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović naglašava da nas takva presuda upozorava na zastarjelost, i potrebu da se Zakonik o krivičnom postupku što prije mijenja.

"Presuda Evropskog suda pravde je važna zbog dalje borbe protiv organizovanog kriminala u Evropskoj uniji, u kojoj djeluje preko 800 kriminalnih mreža sa više od 25.000 članova, prema podacima Europola. Među ovim mrežama su i članovi sa Balkana. Iako odluka nije pravno obavezujuća za države Zapadnog Balkana, vjerujem da će imati uticaja na sudsku praksu u regionu, posebno u onim slučajevima koji se oslanjaju na komunikaciju preko Sky aplikacije", kazao je Đorđević za Portal RTCG.

Mišljenja je da će sudije promatrati kako se Sky komunikacija tretira u stranoj praksi, tako da odluka Evropskog suda pravde, kako je kazao, ima svojstva "meke moći" na region.

Sve države u regionu su, barem formalno, opredijeljene da budu dio Unije, što bi, prema riječima Đorđevića, trebalo da ima uticaja.

S tim u vezi, naglašava da je veći izazov od legitimnosti Skaj komunikacije pitanje da li će transkripti razgovora biti dovoljni kao dokazni materijal za konačnu odluku sudija.

"Vjerujem da će sudije u budućim slučajevima svrstati Skaj komunikaciju kao dokaz. Već postoje pojedine odluke i presude i u Crnoj Gori i Srbiji, koje, doduše, još nisu pravosnažne. Nasuprot tome, odbrana će koristiti sve načine, uključujući i medije, da pokaže kako su sporni pojedini dokazi na sudu. Veći izazov od legitimnosti Skaj komunikacije je pitanje da li će transkripti razgovora biti dovoljni kao dokazni materijal za konačnu odluku sudija. U dosadašnjoj praksi, iako je različita od zemlje do zemlje u regionu, vidi se da tužioci traže još dokaznog materijala poput novih svjedoka, koji bi potkrijepili Skaj komunikaciju, što bi trebalo da bude pravilo", zaključuje Đorđević.

Za nekadašnjeg prvog čovjeka crnogorskog MUP-a Sergeja Sekulovića presuda Evropskog suda posebno je značajna za države članice EU. Za Crnu Goru, ona je, kaže, upozorenje da je Zakonik o krivičnom postupku potrebno što prije mijenjati.

"Presuda Evropskog suda je značajna po više osnova, posebno za one na koje se direktno odnosi, a to su države članice EU. Presudom se pokušava naći ravnoteža između potrebe za snažnom saradnjom u oblasti krivičnog pravosuđa do nivoa da EU u ovoj oblasti što je moguće više liči na nacionalnu državu i činjenice da ona to ipak nije, te predstavlja pokušaj trasiranja puta zaštite privatnosti u savremenom tehnološkom dobu. Nas upozorava na zastarjelost, prvenstveno Zakonika o krivičnom postupku i obaveze da se on sto prije mijenja", kazao je Sekulović za Portal RTCG.

Na pitanje da li je Skaj delegitimizovan kao dokaz u Crnoj Gori, naš sagovornik odgovara odrično.

"Mislim da nije, već da su ispunjeni uslovi da se legitimno koristi kao dokaz dobijen putem međunarodno - pravne saradnje. Ovako pribavljeni dokaz se može osporavati u kontradiktornom postupku, koji mora sadržati sve garancije pravičnog i fer postupka", zaključuje Sekulović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније