Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

O.Z. [ Mina ]

24. 09. 2021. 17:04   >>  17:05

POZIV PRODUCENTIMA

Prijavljivanje filmova za nagradu Oskar do 11. oktobra

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pozvalo je domaće filmske producente da do 11. oktobra prijave film za izbor crnogorskog kandidata za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film za ovu godinu.

Iz Ministarstva su pozvali producente da prijave igrani, dokumentarni ili animirani film, u trajanju preko 40 minuta.

Kako su kazali iz tog resora, pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je film prvo javno prikazan u Crnoj Gori u periodu između 1. januara i 31. decembra ove godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu, sedam dana u kontinuitetu.

„Film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće“, kaže se u saopštenju.

Uslov je i da je film tokom prikazivanja reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, i da je snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Producent treba da je u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata i drugo.

„Pored dokaza da film ispunjava prethodno navedene kriterijume, producent je dužan da dostavi i izjavu da film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane specijalnim pravilima Američke akademije za 94. nagradu i pravilima Ministarstva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je producent dužan da dostavi i kompletan popis imena članova filmske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mjestu stalnog prebivališta, kratki sinopsis filma na crnogorskom jeziku, biografiju, filmografiju i fotografiju reditelja i tri do pet reprezentativnih fotografija filma.

Producent mora dostaviti i bioskopski plakat filma, originalne članke iz novina i magazina kojima se reklamiralo prvo javno prikazivanje filma u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu, kao i svoje kontakt-podatke.

Kompletna dokumentacija podnosi se do 11. oktobra neposredno na Arhivu Ministarstva, ili poštom na adresu Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Njagoševa 83, 81250 Cetinje, sa naznakom: Selekcionoj komisiji za nagradu Oskar.

„Producent je dužan da u okviru aplikacionog paketa dostavi odgovarajuću kopiju prijavljenog filma ili link za gledanje na online platformi“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da na javni poziv može da se prijavi i film koji je zbog pandemije koronavirusa i prethodne obustave rada bioskopa u Crnoj Gori bio prikazan putem uglednog servisa za komercijalnu striming distribuciju ili putem VOD platforme.

Uslov je, kako su kazali, da producent obezbijedi dokumentaciju (originale i prevod na engleski jezik) o datumima zatvaranja bioskopa shodno odluci nadležnog tijela, kao i ugovor o prethodno planiranom komercijalnom bioskopskom prikazivanju i striming distribuciji ili prikazivanju putem VOD platfome.

Među uslovima je i dostupnost filma na bezbjednoj veb-stranici za članove Akademije (u projekcionoj Sali Akademije), u roku od 60 dana nakon što Selekciona komisija odluči o kandidatu.

Dodaje se da je neophodno i ispunjavanje svih ostalih uslova prihvatljivosti za prijavljivanje u okviru ove kategorije.

O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila za 94. nagradu Američke akademije i Pravila Ministarstva.

„Ako se producent ne bude pridržavao odredbi konkursa, Specijalnih pravila Akedemije i Pravila Ministarstva, biće diskvalifikovan“, upozorili su iz Ministarstva.

Kako su kazali, rezultati konkursa biće javno objavljeni, pri čemu svaka država za tu nagradu može kandidovati samo jedan film.

„Ukoliko određeni film bude odabran kao crnogorski kandidat, producent tog filma je u obavezi da cjelokupni aplikacioni materijal iz poglavlja C, tačka 4 Specijalnih pravila Akademije, samostalno i o svom trošku dostavi Američkoj akademiji do 1. novembra u 17 sati, po lokalnom vremenu u Los Anđelesu“, pojasnili su iz Ministarstva.

Specijalna pravila Američke akademije za 94. nagradu, pravila Ministarstva, kao i obrazac izjave producenta, mogu se preuzeti na zvaničnom sajtu Ministrastva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније