Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

О.З.  [ Hina ]

21. 10. 2022. 08:37   >>  08:37

RUKOPIS SCENARIJA

Godarov film "Prezir" premašio procijenjenu vrijednost

Rukopis scenarija za kultni film "Prezir" reditelja Žan-Lika Godara, koji je bio u vlasništvu glumice Brižit Bardo, prodat je za više od 300.000 eura, objavila je aukcijska kuća Kristiz, nešto više od mjesec dana nakon smrti majstora francuskog Novog talasa.

Rukopis ima 59 stranica ispisanih plavim mastilom i 24 iskucane stranice, a mnoge sadrže i bilješke te ispravke koje je ručno unosio sam reditelj, prenosi Hina.

Sadrži i poruku italijanskog književnika Alberta Moravije čije je djelo adaptirano za film, ali i bilješke glumaca koji su igrali glavne uloge, uz Bardo, to su bili Mišel Pikoli, Džek Palans, kao i reditelj Fric Lang koji je u filmu igrao samog sebe.

Rukopis je bio procijenjen na 120.000 do 180.000 eura, ali je prodat za 302.400 eura.

„To je cjelovit rukopis prve verzije filma – bez golišavih scena, a njih je reditelju nametnuo američki producent filma“, među kojima je uvodna scena Pikolija i Bardo.

Žan-Lik Godar, legenda svjetske kinematografije, umro je 13. septembra u 92. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније