Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

K. J.

12. 03. 2024. 10:45 >> 10:47
Čitaj mi:

Ponovo radi bioskop

"Savremeni crnogorski film 2017-2023” na programu od 14. marta do 6. juna

Program "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023” trajaće od 14. marta do 6. juna, najavili su iz Filmskog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke.

"U okviru manifestacije, publika će imati priliku da se informiše o savremenoj crnogorskoj filmskoj produkciji i da pogleda dugometražne i kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane filmove, kao i koprodukcijske projekte, koje je Filmski centar Crne Gore posredstvom različitih konkursa podržao od 2017. do 2023. godine", saopšteno je iz Filmskog centra.

Od 14. marta do 6. juna projekcije u Podgorici biće organizovane svakog četvrtka u 19 sati, u maloj sali Crnogorske kinoteke „Gojko Kastratović“.

Program će 14. marta biti otvoren prikazivanjem ostvarenja „Poslije zime“, u režiji Ivana Bakrača.

Nakon projekcije, svakog četvrtka u Crnogorskoj kinoteci (mala sala „Gojko Kastratović“) biće organizovani i razgovori sa umjetnicima koji su učestvovali u stvaranju filma, a razgovore će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

Gost prve večeri biće reditelj Ivan Bakrač.

“Ulaz na sve projekcije u Crnogorskoj kinoteci, kao i u svim centrima za kulturu u kojima će biti puštani filmovi je besplatan, a o repertoaru će publika biti blagovremeno obaviještena”, piše u saopštenju.

Glavni cilj projekta je, kako poručuju, promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca.

"To se naročito odnosi na opštine koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji Filmski centar Crne Gore sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama, dobile ili će dobiti nove digitalizivane bioskopske sale. Kako bi se na adekvatan način unaprijedila crnogorska kinematografija, te došli do toga da u svim opštinama imamo nedjeljne i mjesečne repertoare i publiku koja će da se razvija i raste, neophodno je zajedništvo, pa će osim Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke, centara za kulturu, doprinos projektu dati i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, kao krovna obrazovna umjetnička institucija u našoj državi”, navodi se u saopštenju.

Sredinom aprila, kao dio programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ Filmski centar Crne Gore sa Crnogorskom kinotekom i KIC Budo Tomović organizovaće i crnogorske premijere filmova „Supermarket“ reditelja Nemanje Bečanovića, koji je prvi susret sa publikom imao na festivalu u Talinu, kao i ostvarenja „Neka cvjeta rosno cvijeće“ Ivana Bakrača, koji je premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu.

Filmovi će biti prikazani u salama centara za kulturu u kojima je Filmski centar Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, završio proces digitalizacije – u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Nikšić, Kotor, Tivat, Bar, Herceg Novi i Podgorica.

"Osim toga, tokom aprila i maja, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore, projekcije će biti upriličene i u gradovima koji još nemaju digitalizovane bioskopske sale – u Rožajama, Gusinju, Petnjici, Andrijevici, Plavu, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu, Zeti, Tuzima, Cetinju i Ulcinju", najavljeno je iz Filmskog centra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније