Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

23. 08. 2017. 11:07 >> 10:40

OPEROSA OPERA FESTIVAL

Opera Čajkovskog prvi put na Kanli Kuli

Jedini festival opere u Crnoj Gori - Operosa Montenegro Opera Festival u Herceg Novom, koji tokom pet dana donijeti operu, balet i klasičnu muziku svjetskih autora na neke od najljepših lokacija u gradu pod Orjenom, biće svečano otvoren večeras.

Na otvaranju festivala će na tvrđavi Forte Mare nastupiti crnogorske dive Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović uz pratnju kvarteta Rocher, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Publika će tokom Festivala imati priliku da uživa u raznolikom programu klasične muzike, opersko-baletskom performansu, kao i crnogorskoj premijeri opera ”Jolanta”, 25. avgusta od 21 sat na Kanli Kuli.

Savjetnica predsjednika Opštine Herceg Novi, Tamara Vujović, naglasila je da se radi o jedinom festivalu opere u Crnoj Gori, koji se treći put održava u Herceg Novom.

"Opština Herceg Novi nastoji da podrži kvalitet i one programe koji, osim što zabavljaju, edukuju publiku. Takođe, trudimo se da podržimo programe koji se sadržajem izdvajaju u odnosu na ono što imaju nama susjedni gradovi. Publika u Herceg Novom sada može da u operi uživa uživo, u svom gradu, što mnoge generacije prije nisu imale priliku", kazala je Vujović i dodala da je raduje što se program ovog Festivala širi, kako programski tako i po broju učesnika.

Posebno je naglasila projekat „YOUNG@OPERA“ („Mladi u operi“) na kojem je Opština partner sa Fondacijom Operosa, a odobren je u okviru ovogodišnjeg programa EU Kreativna Evropa. U skladu sa ciljem projekta, da se opera približi mlađoj publici, za sve mlađe od 18 godina biće besplatan ulaz na reprizu opere „Jolanta“ i završni gala koncert, najavljeno je iz hercegnovske Opštine.

Vujović je pozvala sve ljubitelje opere i klasične muzike, kao i one koji će to tek postati, da u što većem broju isprate programe Festivala. Apelovala je na roditelje da dovedu svoju djecu da se upoznaju sa nekim od najljepših djela klasične muzike, u izvođenju mladih talenata.

Ketrin Hetaja, osnivač i umjetnički direktor Operose, ponosna je što već 11 godina Operosa promoviše mlade talente i što i ove godine mogu da u Herceg Novom predstave fantastične umjetnike iz cijelog svijeta, i to na jedinstvenim istorijskim lokacijama - Kanli Kula, Forte Mare i Stari grad.

Iskazala dobru saradnju sa Opštinom i JUK „Herceg Fest“, kao i zahvalnost mnogobrojnim sponzorima, privatnim donatorima i prijateljima Festivala.

Konferenciji su prisustvovao i umjetnički tim Festivala - muzički direktor i dirigent Maestro Eraldo Salmieri iz Austrije, reditelj EšliDin i scenografkinja Kordelia Krisholm, kao i umjetnici iz Italije, Austrije, Velike Britanije, Rusije, Ukrajne, Egipta, Srbije i Bugarske.

Maestro Salmieri kazao je da je muzika Čajkovskog izuzetno bliska ukusu publike, da su umjetnici koji je izvode sjajni, te da vjeruje da će publika iskreno uživati.

Režiser Din, kojem je ovo prvi projekta sa Operosom, objasio je da se radi o operi koja je bajka o neobičnoj princezi, nevinosti i zabranjenoj ljubavi. Kombinacija toga, činjenice da je ovo poslednja opera Čajkovskog i da se održava na tvrđavi Kanli Kula dovoljan su znak da stvaramo nešto jedinstveno, rekao je Din.

Osim otvaranja i premijere opere „Jolanta“ program Festivala uključuje „Trenutak za klasiku u Starom gradu“ i zavrsni gala koncert sa Operosa Montenegro orkestrom i specijalnim gostima. Kako je danas najavljeno, neki od njih su mladi dirigent Jan Vizba iz Portugalije i violinistkinja iz Egipta Basma Edrees, koja je alumni i profesionalno angažovana na DŽulijard koledžu, konzervatorijumu u San Francisku i oklandskom simfonijskom orkestru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније