Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 07. 2013. 12:35 >> 12:38

INSPIRISANA ROTOM

Alis Manro dala otkaz književnosti

Spisateljica Alis Manro najavila da neće više pisati. Jedna je od najnagrađivanijih autorki, 2009. dobila je "Men Buker" nagradu za životno djelo. Napisala je više od 14 zbirki priča i roman " Lives of Girls and Woman". Posljednju zbirku "Dear Life", objavila u novembru prošle godine.

 

Djela su joj prevedena na 25 jezika i objavljena u preko četiri stotine različitih izdanja širom svijeta. 

Već 2006, 82-godišnjakinja je najavila da više nema energije za pisanje, ali nakon toga je objavila još jednu zbirku priča. Čini se da sada "misli ozbiljno". Nakon zbirke priča 'Dear Life', autorka tvrdi da je zaokružila svoj književni opus, i da se ovog puta  publika 'može kladiti u to da neće ponovno početi da piše'.

Manro je izjavila kako je na povlačenje inspirisao američki književnik Filip Rot, koji je najavio svoju "ostavku"prošle jeseni, prije svog 80. rođendana.

"Polažem velike nade u odluku Filipa Rota. Izgleda da je sada veoma srećan", objasnila je Manro.

Prije nekoliko godina Manro je otkrila kako je prošla operaciju ugrađivanja srčane premosnice  i da je bila na terapijama liječenja od raka. Sada, kaže, "nije loše".

"To je način izražavanja kod nas u Kanadi. Ne kažete nekome: "Izgledaš dobro" već "Ne izgledaš tako loše", kazala je spisateljica. Njenu odluku dodatno je učvrstila i smrt drugog supruga Džeralda Fremlina, koji je preminuo u apriluu. Od tada je nastojala da bude društvenija i da prihvata pozive na izlaske.

"Trudim se da se pojavljujem na 'površini'. Sad mi je prirodno da radim stvari koje rade ostali 81-godišnjaci. Ako mi iko objasni što je to što oni rade", našalila se i zaključila da nikome ne bi preporučila ostvarivanje karijere u književnosti.

"To nije život kojem bi trebalo stremiti. Ipak, sviđa mi se što ovdje nikoga nije briga za pisanje. Zbog toga osjećam slobodu u izražavanju."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније