Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ AP, Objavila: P.B. ]

30. 05. 2018. 23:51 >> 09:09

U INDONEZIJI

Izloženi radovi najskuplje umjetnice na svijetu

Prvi muzej savremene umjetnosti u Indoneziji otvorio je izložbu radova najveće žive japanske umjetnice Jajoi Kusama.

Izložba nazvana "Život je srce duge" prikazuje 70 radova Kusame, karakteristične po jarkim bojama i tačkicama.

Jajoi Kusama je rođena 1929.godine i uprkos negodovanju roditelja, završila je umjetničku školu u Kjotu, a onda se preselila u Njujork kako bi ostvarila veću umjetničku slobodu.

U Njujorku se povezala sa umjetnicima pokreta Pop art, Klaesom Oldenburgom, Džordžom Segalom i Endijem Vorholom.

Od ranog djetinjstva doživljavala je snažne vizuelne i zvučne halucinacije, pa se 1977.godine preselila u Tokio, prijavila u mentalnu instituciju i nastavila rad u obližnjem studiju u kojem i danas stvara.

"Željeli smo da predstavimo Kusamin rad koji traje skoro 70 godina i ona je ikona savremene umjetnosti. Njen rad prevazilazi popularnu kulturu i maštu", kaže direktor muzeja MACAN, Aron Seto.

Muzej savremene umjetnoswti MACAN u Nusantari, u Indoneziji, otvoren je u novembru prošle godine i do sada ga je posjetilo četvrt miliona osoba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније