Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 08. 2013. 09:00 >> 09:03

CETINJE

Otvoren festival klasične muzike Espressivo

Šesti festival klasičene muzike Espressivo otvoren je sinoć u Ministarstvu kulture na Cetinju nastupom poznatog poljskog violiniste Jaroslava Nadražickog , kojeg je na klaviru pratio naš pijanista Bojan Martinović. Publika je sa oduševljenjem ispratila njihov koncert tokom kojeg su izveli Sonatu za violinu i klavir u A-duru Cezara Franka, Koncertnu rapsodiju Morisa Ravela i na kraju Karmen fantaziju Franka Waksmana.

Mladi poljski violinista je nakon koncerta kazao Radiju Crne Gore da je veoma zadovoljan što je dobio priliku da i ove godine nastupa na Espressivu i u dvorani Ministarstva kulture koja je, kako kaže, jedna od najboljih za ovakve koncerte i nastupe. Nadražicki je oduševljen certinjskom publikom koja, smatra, zna da prepozna kvalitetnu muziku i izvođače.

„Iako ovo nije moj prvi nastup na Espressivu i na Cetinju imao sam tremu zbog ove dive publike koja zna da poštuje klasičnu muziku. Imao sam priliku da nastupam u skoro svim značajnim koncertikm dvoranama u Evropi, ali Cetinju se rado vraćam“,ističe Nadražicki i dodaje da očekuje da će i narednih godina biti dio ovog festivala.

„Ja već dvije godine predajem na Muzičkoj akademiji na Cetinju, što mi je veoma pomoglo da usavršim svoje znanje i mislim da je to jako dobro za moj dalji angažman.Uživam u radu sa studentima i mislim da su jako talentovani i spremni na velika odricanja,a moja je želja da im pomognem da postanu profesionalni muzičari“, naglašava on i napominje da je jedan od predavača na ovogodišnjoj Ljetnjoj akademiji koja se održava uporedo sa festivalom.

„Ja ću raditi sa mladim i veoma talentovanim violinistom Igorom Pejovićem, koji je nedavno osvojio nagradu na takmičenju koje je organizovala Muzička akademija i on će, na moje veliko zadovoljstvo nastupiti na jednom od koncerata Espressiva“, kaže mladi poljski violinista koji se priprema za brojne koncerte širom Evrope.

Naš poznati pijanista Bojan Martinović , koji je jedan od osnivača Espressiva, ukazuje da je veoma zadovoljan što je dobio priliku da nastupa sa Nadražickim i da zajedno izvedu djela koja su biseri klasične literature.

„Drago mi je što je festival zaživio i što svake godine imamo eminentne muzičare ,jer nama je bitan kvalitet ,a ne reklama .Cetinje je idealno mjesto za ovakve događaje i nadam se da će ovo i dalje ostati tradicija,a na nama je da je čuvamo“-rekao je Martinović

On je najavio da večeras slijedi koncert svjetski priznatog pedagoga i pijaniste iz zlatne ere pijanizma, Vladimira Viardoa.

„ Ovaj koncert preporučujem sa posebnom pažnjom budući da će na njemu pijanista premijerno predstaviti svoju ediciju Debisijevih klavirskih djela. Viardo spada u red najzačajnijih pijanista današnjice i neko je ko zadnjih nekoliko decenija u kontinuitetu izaziva divljenje i šire javnosti i stručne kritike bilo svojim sviranjem bilo svojim renesansnim obrazovanjem“, zaključio je Martinović.

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније