Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 01. 2019. 20:40 >> 20:19
3

U PODGORICI

Prije 100 godina srušen spomenik vojvodi Mirku

Na današnji dan, prije stotinu godina, srušen je spomenik vojvodi Mirku Petroviću u Podgorici. Odluka Glavnog grada da ponovo podigne spomenik i borba koja je pratila ostvarivanje tog nauma pokazuju koliko je teško braniti istinu o crnogorskom identitetu od dobro smišljenjih krivotvorenja, prisvajanja i negiranja, ali i to, kako poručuju predstavnici gradske vlasti, da su Crnogorci u odbarani svoje slobode i časnog imena uvjek pobjeđivali.

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću je podignut nakon oslobađanja Podgorice od vladavine osmanlija kao simbol oslobađanja grada i formiranja nove varoši koja se od tada zvala Mirkova varoš.

Podignut je i u slavu svih boraca koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima. Nakon Prvog svjetskog rata i nestanka Crne Gore sa političke mape, spomenik je srušen.

Vojvoda Mirko Petrović bio je glavnokomandujući crnogorske vojske u bici na Grahovcu. Imao je i veliku ulogu tokom oba Omer Pašina napada, a od 1860. do 1867, do smrti je bio faktički savladar sa svojim sinom knjazom Nikolom.

Vanja Kovačević, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније