Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio CG ]

06. 03. 2019. 08:47 >> 09:15

U BIJELOM POLJU

Promovisana "Magija unutrašnjeg glasa"

Knjiga "Magija unutrašnjeg glasa", kao lična ispovijest autorke Sanje Čabarkape, promovisana je sinoć u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo".

Govoreći o prvjencu mlade književnice književni kritičar Borislav Jovanović, kazao je da je autorka prikazala ogled kao ličnu potrebu, i imperative koje nosi autobiografski pečat.

"Njena namjera nije bila da otkriva neke nove prostore o putevima povratka duši, ali je u svoj tekst unijela svu svoju subjektivnu, prisnu energiju, kako bi i na ovaj način osmislila odušak svojoj, i ne samo svojoj, duši. Autorka istrajava na uvjerenju da je povratak duši jedini izlaz iz konfuzije u kojoj se nalazi ovovremeni čovjek, te da je ta vrsta individualizma prilog i moralnom, estetskom i slobodoumnom pristajanju prije svega na sebe i svoje duhovne oaze", istakao je Jovanović.

"Magija unutrašnjeg glasa", prema ocjeni profesor Slobodan Čurović ima terapeutsko značenje.

"Duboko ljudsko značenje, na čijem početku i izvoru je ljubav koja nema kraj, energija čista, ovaploćenje posljednjih tajni, ono što čini čudesa, priziv na sjećanja u kojima smo bili, ali čisti, sa zvijezdama kao zavičajima. Autorka boji svijet i daje mu punoću, smisao, jer smijeh je ljekovit, on je putovođa ostvarenju idealnog, iz 'ne ja', u 'sve ja', u beskonačnost uma, prostornost u koje lako potanjaju idoli i prisile", pojasnio je Čurović.

"A sve je samo pjesma ako je umiješ čuti. I srcem kanuti, da misli budu mekše od vode a slađe od meda. Bezazlene kao dijete. I da niko ne vidi, do Bog sam. Ovim putem iz bespuća, kojim dobre duše hode, gdje se samo sanja", kazao je Čurović.

Autorka Čabarkapa prisutnima je poželjela stanje u kojem se trenutno nalazi. Do kojeg je došla tragajući za srećom.

"Tragala sam za većim životnim ispunjenjem, radošću, za srećom koju sam osjećala kada sam bila dijete. Došla sam do stanja ogromnog mira i ljubavi, tako da se sada dešava sve što je potrebno. Ja vjerujem da je život i zamišljen da bude takav, da bude lak", iskrena je Čabarkapa.

"Devet godina sam radila u osnovnoj školi 'Marko Miljanov', osjećala sam da se 'gušim', nijesam bila zadovoljna kvalitetom svog života, pa sam se, slušajući svoj glas, uputila u inostranstvo da nađem ono što mi je srce htjelo", kazala je za Radio Bijelo Polje, autorka Sanja Čabarkapa.

U knjizi je, dodaje, pisala o svom putovanju koje je dovelo do ogromnog mira, ljubavi, i harmonije sa sobom, i cijelim svijetom.

Odlomke iz knjige čitala je Erna Balijagić, dok je moderator večeri bio Edin Smailović.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније