Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

27. 05. 2019. 11:02 >> 11:02

TIVAT

Takmičenje gitarista nadmašilo očekivanja

Koncertom jedne od najboljih turskih gitaristkinja današnjice Ajsegul Kodže spuštena je zavjesa na trinaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu.


Profesorica gitare i umjetnička direktorka Međunarodnog festivala gitare u Istanbulu razgalila je publiku u Maloj sali Centra za kulturu Tivat nadahnutim nastupom, čiju organizaciju je pomogao Institut "Yunus Emre" iz Podgorice.

Prefinjenim stilom i isklesanim osjećajem za melodiju, Kodža je izvela kompozicije legendi poput Frederika Šopena, Karla Domenikonija, Johana Kaspara Merca, Isaka Albeniza, i u velikom stilu stavila tačku na četvorodnevno muzičko putovanje kroz raskoš gitarskih zvukova.

U završnici MIGC-a 2019. održano je i finale takmičenja u kategoriji Solo gitara bez starosnog ograničenja. Sedmočlani internacionalni žiri, kojim je predsjedavao italijanski gitarski velikan Anjelo Deziderio, jednoglasno je donio odluku da se ove godine ne dodijeli prva nagrada, jer troje finalista nisu ispunili kriterijume za pobjedu.

Druga nagrada pripala je kineskom gitaristi Jou Vuu kome je dodijeljena gitara graditelja Slavka Mrdalja u vrijednosti od 5.000 eura, kao i poklon paket Muzičkog centra Crne Gore.

Treću nagradu koja podrazumijeva besplatna učešća na sljedećem Međunarodnom takmičenju gitarista u Tivtu i ovogodišnjem festivalu gitare u Kluž-Napoki (Rumunija), kao i poklon paket Muzičkog centra Crne Gore, podijelili su Silvio Bilić iz Hrvatske i Ema Šucman iz Njemačke.

"Prošlogodišnje izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista postavilo je ljestvicu uspjeha veoma visoko, a ove godine dokazani umjetnici i mladi talenti su pokazali da za nas ne postoje granice. Festival je nadmašio očekivanja publike, organizatora i učesnika, a broj prijavljenih takmičara iz svih krajeva svijeta dokazao je da događaj dobija sve šire razmjere i da su postavljeni standardi koje moramo nastaviti da nadograđujemo. Zahvaljujemo se Muzičkom centru Crne Gore, Centru za kulturu Tivat, graditeljima gitara Adreasu Marviju i Slavku Mrdalju i svima koji su pomogli da festival funkcioniše kao nikada do sada", poručio je jedan od osnivača i organizatora festivala Danijel Cerović.

Ovog petka u Podgorici

Sjajna atmosfera iz Tivta seli se ovog petka u Podgoricu gdje će biti održano takmičenje za električnu i akustičnu gitaru i glas, kao programski segment Međunarodnog takmičenja u gitari MIGC 2019.

Electric Guitar Competition powered by The Capital Plaza biće održano 31. maja i 1. juna u lounge baru The Living Room poznatog podgoričkog hotela CentreVille, pod sloganom „Get into it“, a obilježiće ga nastupi jednog od najvećih regionalnih bendova Neverne bebe i prošlogodišnje pobjednice, Nikšićanke Jelene Zvicer.

Za najbolje je, uz podršku prijatelja takmičenja, pripremljen bogat nagradni fond. Pobjednicima u obije kategorije pripašće akustična gitara Yamaha vrijednosti 1.150 eura, drugoplasirani dobijaju po 250 eura, dok je za trećeplasirane obezbijeđena besplatna kotizacija za učešće na Međunarodnom takmičenju u gitaru MIGC 2020.

Program i pravilnik takmičenja nalaze na sajtu Montenegro International Guitar Competition-a.

Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, i od 2018. do 2022. godine dio je EU programa "Kreativna Evropa". Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do šire međunarodne publike, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima.

(Foto: Montenegro International Guitar Competition)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније