Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R. [ Mina ]

20. 07. 2019. 21:49 >> 21:46

BOGDANOVIĆ S RAJNKE

Istraživanje Crvene stijene pokazatelj dobre saradnje

Arheološko istraživanje praistorijskog nalazišta Crvena stijena pokazatelj je dobre saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ocijenjeno je tokom posjete ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke tom lokalitetu.

Bogdanović i Rajnke obišli su danas praistorijsko nalazište Crvena stijena i upoznali se sa sistematskim arheološkim istraživanjima koje trenutno vrše eksperti iz SAD i Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, radi se o nastavku istraživanja jednog od najznačajnijih staništa praistorijskog čovjeka u svijetu koje doprinosi cjelovitijem razumijevanju načina života i običaja praistorijskih zajednica koje su živjele na tom prostoru.

„Bogdanović i Rajnke saglasni su da je arheološko istraživanje lokaliteta Crvena stijena jedan od velikog broja uspješnih projekata u Crnoj Gori, koji su pokazatelj dobre saradnje dvije zemlje na očuvanju crnogorskog kulturnog nasljeđa“, kaže se u saopštenju.

Projekat pod nazivom The origin of the fire use dio je granta koji je podržao američki NSF fond (National Science Fondation).

Stručnim timom za sistematsko istraživanje lokaliteta rukovodi profesor Gilbert Tostevin sa Univerziteta u Minesoti, dok sa crnogorske strane istraživanja vodi arheolog Mitra Cerović, rukovodilac Arheološkog muzeja Narodnog muzeja Crne Gore.

Kako su kazali iz Ministarstva, na projektu radi veliki broj specijalista istraživača iz SAD, Kanade, Izraela, Italije, Španije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji se bave fizičko hemijskim analizama, arheozologijom, mikromorfologijom, sedimentologijom, arheomageitizmom, C14 datovanjem, kripto tefrom i istraživanjem drevnog DNK.

Rezultati dosadašnjih multidisciplinarnih istraživanja pružaju cjelovitu rekonstrukciju života paleolitskog čovjeka srednjopaleolitskog perioda, Musterijena, vrijeme kulture Neandertalca od 150 hiljada godina do 40 hiljada godina prije nove ere (p.n.e.).

U budućim istraživanjima se, kako je saopštio ekspertski tim, očekuje da će se doći do paleolitskih kultura starosti 200 hiljada godina p.n.e.

„Sa savremenom arheološkom i drugom metodologijom očekuju da će se doći do novih saznanja na svjetskom nivou o ovom periodu i po njima Crvena stijena posjeduje mogućnost za dalja i nova naučna otkrića“, navodi se u saopštenju Ministarstva

Praistorijsko nalazište Crvena stijena otkriveno je 1954. godine, kada su započeta prva sistematska arheološka iskopavanja.

Kasnija reviziona istraživanja počeo je 2004. godine Centar za arheološka istraživanja Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom iz Mičigena, a od prošle godine, Narodni muzej nastavio je sa multidisciplinarnim pristupom.

Ministarstvo kulture je od 2012. godine za potrebe arheoloških istraživanja lokaliteta Crvena stijena i adaptacije objekata u selu Petrovići uložilo oko 270 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније