Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

03. 03. 2020. 10:22   >>  10:34 1

CRNOGORSKI GITARISTA

Cerović predavač na platformi "Tonabase"

Crnogorski gitarista Danijel Cerović postao je predavač na najpoznatijoj američkoj on line platformi za gitaru, Tonebase.

Platforma je pokrenuta u sklopu projekta Jejl univerziteta, a danas funkcioniše nezavisno i uključuje predavanja odabranih i najprestižnijih umjetnika i pedagoga na gitari iz čitavog svijeta. Neki od njih su Pepe Romero, Anjelo Desiderio, Zoran Dukić, Rafael Aguire...

U ovom tutorijalu profesor Cerović govori o kompoziciji 'Fantasie', baroknog lautiste Silviusa Leopolda Vajsa, koja će se ujedno i naći na njegovom novom CD-u za Naxos, koji će biti objavljen u avgustu ove godine.

Cerović je jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intenzivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član je kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama širom svijeta.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član "Duo Amarilli" sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog centra Crne Gore.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog "Nikšić Guitar festivala" osnovanog 2005. godine. Pored toga, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta "Montenegro International Guitar Competition", koji je dio "EuroStrings" projekta.

Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu (Kanada, SAD, Holadnija, Kina). Vanredni je profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na Cetinju, i gostujući profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija "SAVAREZ, 2014. godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama. U 2020/21 kao solista i član CDG nastupiće na festivalima, koncertnim dvoranama u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevernoj Americi, te snimiti dva nova CD-a za izdavačku kuću NAXOS, jedan kao solista sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leopolda Vajsa, a drugi sa muzikom Astora Pjacole kao član dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније