Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

18. 05. 2020. 20:55 >> 20:54

OD VEČERAS

Crnogorski gradovi kroz vrijeme na TVCG1

Serijal kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme, od večeras se emituje, prije drugog Dnevnika na Prvom programu Televizije Crne Gore. Ciklus, koji je uradila Crnogorska kinoteka, sastoji se od odabranih rijetko viđenih crno bijelih i kolor kadrova, nastalih tokom nekoliko decenija, uz instrumentale crnogorskih bendova koji stvaraju autorsku, alternativnu muziku.

Crnogorska kinoteka je u proteklo vrijeme, na svom jutjub kanalu, počela da objavljuje stare snimke desetak crnogorskih gradova. Prve reakcije i veliki broj pregleda, kako kaže direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, uvjerili su ih, da je ovo neobično putovanje kroz prošlost, izazvalo pažnju gledalaca i probudilo uspomene. Ideja je pojašnjava Martinović da slikama iz prošlosti damo novi život.

Obuhvaćene su nekolike decenije od kraja 50 do kraja osamdesetih godina. Gledali su, napominje Martinović da prodju ne samo kroz vrijeme, nego i različita godišnja doba. Nekadašnji Titograd koji se razvijao u moderan grad, Cetinje sa zimskim snimcima, brdo snijega je sve do krovova, more, fabrike i ljudi.

Ovo je proces koji se ne završava, i dalje pretražuju arhivu, i nadaju se da će prikupiti još mnogo toga. Saradnja sa našom kućom se nastavlja, kao i protekla dva mjeseca kada, je crnogorska kinoteka dala izuzetan doprinos filmskom programu, koji je emitovan svake večeri na našem Drugom programu.

Ana Ašanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније