Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 10. 2013. 11:22 >> 11:42

AUKCIJA U NJUJORKU

Pisma Martina Lutera Kinga prodata za 36.000 $

Pisma američkog borca za prava Afroamerikanaca Martina Lutera Kinga, kao i stotinjak njegovih privatnih stvari, prodati su na aukciji.

Maude Balaou (88), koja je u periodu od 1955. do 1960. radila kao sekretarica Martina Luter Kinga, dala je njegove stvari na prodaju aukcijskoj kući ''Texas based Heritage Auction'' u Njujorku.

Aukcionarka Sadndar Palomino istakla je da se među stvarima nalaze dva pisma koje je napisao Balou tokom posjete Indiji 1959., gdje otkriva kako ga je Mahmatma Gandi savjetovao kako će se boriti bez nenasilja, odnosno objasnio mu svoju čuvenu metodu borbe nenasiljem.  

Pisma su prodata za 36 hiljada dolara. 

Na aukciji bio je i komad papira za kojeg se vjerovalo da je na njemu ispisan Kingov istorijski govor "I have a dream".

Međutim, papir je povučen s aukcije jer ne postoje sigurne indikacije da je to prvobitni papir na kojem je govor ispisan.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније