Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta

11. 03. 2021. 21:53   >>  21:54

NA AUKCIJI

Digitalno djelo prodato za 69,3 miliona dolara

Potpuno digitalno djelo američkog umjetnika Bipla (Beeple) prodato je danas za 69,3 miliona dolara, što je rekord za takvu vrstu umjetničkog djela, saopštila je aukcijska kuća Kristi (Christie's).

Prodaja djela "Everydays: the First 5.000 Days" - kolaža crteža i animacija svakodnevno prikupljenih tokom 5.000 dana, čina Bipla jednog od najskupljih umjetnika na svijetu.

Onlajn prodaju tog djela danas je pratilo rekordnih 22 miliona ljudi.

Bipl, čije je pravo ime Majk Vinkelman (Mike Winkelmann, 39) poznat je po digitalnim projektima i saradnji, ali je tek krajem oktobra počeo da prodaje svoja djela.

Ta prodaja ilustruje uspon nove tehnologije za potvrdu autentičnosti uz upotrebu "Blokčejna" (Blockchain) koji se koristi za kriptovalute. Taj "blokčejn" se pokazao kao "čudesni lijek protiv kopija", jer su kopije bile jedna od kočnica u razvoju digitalne umjetnosti.

To omogućava plasiranje djela i gotovo svega što se može zamisliti na Internetu - od muzičkih albuma do tvitova ličnosti, u obliku "nezamjenljivog tokena" (non-fungible token - NFT). Na taj način su digitalni projekti autentični.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније