Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

19. 09. 2021. 19:19 >> 19:21
4

NAJAVILI PROTEST

"Hitno preispitati imenovanje Mandarić Božović"

Kulturni stvaraoci Crne Gore pozvali su predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića da hitno preispitaju, kako navode, drsku, nezakonitu i neprihvatljivu odluku o imenovanju direktorke Filmskog centra Crne Gore (FCCG) Aleksandre Mandarić - Božović.

"Ukoliko naša, krajnje dobronamjerna i za društvo korisna inicijativa bude ignorisana, razumjećemo je kao atak na kompletnu umjetničku scenu, njen integritet i njenu nezavisnost", istakli su u otvorenom pismu upućenom Krivokapiću, Abazoviću i ministarki kulture, sporta, nauke i obrazovanja Vesni Bratić.

Oni su pozvali sve javne djelatnike, kolege umjetnike i profesionalce u kulturi, kao i cjelokupnu javnost, da im se pridruže u mirnoj protestnoj šetnji, u ponedjeljak, u 16 sati i 30 minuta ispred Vlade Crne Gore.

Kako navode, Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  

"Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski Centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama. Nažalost, poražavajuća je okolnost da moramo skrenuti pažnju i njoj, i ministarki Bratić i stručnim komisijama Vlade Crne Gore, da produkcija reklama da u tom slučaju  nije u pitanju filmska umjetnost", navode u pismu.

Ističu da je Filmski centar Crne Gore institucija koja je svojim rezultatima - članstva u Euroimages, EUFCN, European Film Promotion, European Audiovisual Observatory, SEE Cinema Network, Film New Eureope Initiative - Crnu Goru kao kinematografsku destinaciju, ali i stvaraoce iz filmske industrije, uvezala sa svim značajnim evropskim i svjetskim filmskim adresama.

"Tome je prethodilo višedecenijsko školovanje umjetnika, filmskih radnika i stvaranje kadra kome je danas ugrožen svaki korak ka daljem napredovanju, jer vjerujemo da ovakva kadrovska logika stavlja politiku iznad kulture. Ovim postupkom su naši umjetnici i profesionalci stavljeni po strani i poniženi od strane Vlade sopstvene države i zbog toga što nijedan od njih nije zavrijedio pažnju niti je uzet u obzir prilikom imenovanja, već se putem ideološke podobnosti, i na nezakonit način, pristupilo traženju anonimnih i nestručnih kadrova iz drugih država", dodaju u pismu.

Tvrde da je novoimenovana direktorica Mandarić - Božović bila na listi "Dveri".

"Političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda. Samo pripadnost ovakvim ideološkim i političkim stavovima više je nego dovoljna diskvalifikacija gospođe Mandarić za bilo koju javnu funkciju u svakoj državi koja drži do osnovnih civilizacijskih vrijednosti. Da li ovakvim imenovanjem država sugeriše svima da je u današnjoj Crnoj Gori potpuno suprotno i da su upravo stavovi 'Dveri' i sličnih organizacija osnovni preduslov za napredovanje u karijeri i imenovanja na značajne javne funkcije?  Takođe vas molimo da razmislite i o tome da li je imenovanje politički kompromitovanih ljudi, koji pripadaju nacističkim i antizapadnim organizacijama druge države korak naprijed u evroatlanskim integracijama, za koje se Vlada deklarativno zalaže?", pišu u pismu.

Ističu da to imenovanje nije samo ponižavanje struke i rušenje institucije kulture.

"Ovo je dubok civilizacijski pad i slom, na koji smo obavezni da upozorimo. O tome svjedoče i svakodnevni protesti novinara, javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca povodom odluka ministarke Bratić", zaključili su kulturni stvaraoci.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније