Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vukoman Kljajević [ Radio Crne Gore ]

09. 10. 2021. 11:18 >> 11:19

IZLOŽBA

Psihološki portret i izgubljena sloboda u radu Madžgalja

Izložba profesora Željka Madžgalja pod nazivom „U mreži“ prikazana je sinoć u mojkovačkom Centru za kulturu “Nenad Rakočević“ u susret 46. Mojkovačkoj filmskoj jeseni. Autor je psihološkim portretom kao umjetničkim konceptom izložbe u čijoj osnovi je traganje za izgubljenom slobodom nastojao da da odgovor na pitanje kako da se umjetničkim izražajnim sredstvima ukaže na sve aktuelnije probleme ograničenja i prinude.

Autor je bar na kratko, novinarsko pero, zamijenio ugljenom i kredom i kroz ove radove nam ukazao  na“ mreže“ u koje se svakodnevno uplićemo ili nas upliću, ukazujući na limitirani prostor za unutrašnje stavove, intimna promišljanja, stanje u kome se nalaze naše slobode, kreativna energija i intelektualni izraz, kazala je predsjednica Savjeta festivala „Mojkovačka filmska jesen „,Maja Ikervari“otvarajući izložbu.

„Sadržaj i poruka radova su nametljivi,lebde,pulsiraju i traže način da se mali, svakodnevni čovjek oslobodi i otrese okvira, ramova i matrica, od tjeskobe i skučenosti. U vrijeme pandemije čiji smo taoci, i raznih drugih ograničenja koja vrebaju na gotovo svim poljima i nivoima, ovakve nas izložbe dodatno obogaćuju ljepotom duha, umjetničke i ukupne ljudske kreativnosti. To je poziv na razmišljanje o dubljem značenju i putokaz da hrabro izađemo iz domena poznatog ali omeđenog i zatvorenog“, istakla je Ikervari.

Kroz 16 portreta, krajnje svedenim umjetničkim pristupom, umjetnik je pokušao da prikaže ogoljeni svijet naše stvarnosti u kojem je čovjek zabrinut kako za egzinstencijalnu budućnost, tako i za prostor lične i intelektualne slobode, naglasila je direktorica Centra za kulturu, Ljilja Jokić.

Dok umjetnički direktor Centra za kulturu Mladen Blažević smatra da je Madžgalj svojom izložbom slika na najbolji način prikazao sadašnji momenat življenja na našoj planeti.

„ Autorovi radovi - portreti sadrže jake psihološke naboje i ogromnu ekspresiju koja traži prostor“, kazao je Blažević.

Izbor likova za portrete je dosta nasumičan, tako da među njima ima poznatih glumaca, anonimnih osoba, ali i članova autorove porodice. Koncept izložbe je briga i potraga za individualnom slobodom, istako je autor izložbe, Željko Madžgalj.

„Svi smo danas suočeni sa tim problemom. Imamo mreže koje nas povezuju, internet, socijalne mreže, te mreže nas otuđuju, a imamo i fizičke mreže koje sprečavaju da se dođe sa jednog na drugi prostor tokom traganja za boljim životom. Te mreže kao da se utiskuju na našim licima predstavljajući i na taj način brigu za slobodom“, kazao je Madžgalj.

Izložba će biti otvorena tokom trajanja 46. Festivala „Mojkovačka filmaska jesen“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније