Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

PR Centar [ R.B. ]

15. 11. 2021. 10:43   >>  10:44

CG LIKOVNI SALON

Otklon od standardnih paradigmi, hijerarhija i normi

Crnogorski likovni salon „13. novembar“, koji je prošle sedmice otvoren 43. put na Cetinju, pravi otklon od standardnih paradigmi, hijerarhija i normi i daje mogućnost novog promišljanja, saopšteno je na otvaranju. Ovogodišnji Salon održava se pod nazivom „And…what about tomorrow?/ I… što ćemo śutra?“, a posjetioci izložbu mogu posjetiti u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ do 15. decembra.

Otvarajući izložbu, Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan rekao je da mu je drago što je lokalna uprava i ove godine uspjela da na zavidnom nivou organizuje Salon i da pomjeri granice umjetničkog izražavanja.

„Selektorka salona, naša uvažena Maša Vlaović, pažljivo je birala radove kako bi se obezbijedilo bogatstvo različitih pristupa. Time je ispunjen i cilj ovog likovnog salona - da izazove reakcije i refleksije na društvena zbivanja, podstakne kritički pristup i osnaži slobodu mišljenja i izražavanja“, istakao je Kašćelan.

On je kazao i da ga raduje što se Salon razvija i što iz godine u godinu donosi nova i drugačija čitanja likovnog stvaralaštva, koja svojom estetikom i značenjima, osobenošću, pripadaju vanvremenskoj zaostavštini ove važne nacionalne manifestacije.

Istoričarka umjetnosti i selektorka 43. likovnog salona, Maša Vlaović, kazala je da je cilj izložbe da se sagleda aktuelni trenutak i njegovi nedostaci i da, kroz društveno angažovane radove, posmatračima budu ponuđeni umjetnički odgovori na suštinu postavljene teme.

„Postavka je usmjerena ka savremenim umjetnicima različitih senzibiliteta, sa akcentom na nove medije i izvođačke prakse. Radovi su pažljivo selektovani kako bismo dali sveobuhvatan presjek - od performansa, preko instalacija, konceptualnih i video radova. Pored crnogorskih umjetnika, uključili smo i umjetnike iz regiona, kako bismo postigli bogatstvo različitih pristupa i obnovili sjećanja na tradiciju salona, koji je bio revija jugoslovenskog stvaralaštva i njegovao princip zajedništva“, rekla je Vlaović.

Istakla je da je naziv izložbe inspirisan ključnim pitanjem koje se postavljalo u posljednjem periodu - I... što ćemo śutra?, a koje nosi neizvjesnost u svim aspektima naše egzistencije.

„Ovom izložbom pokazali smo suprotstavljanje destrukciji i svim nazadnim principima, uz želju za uvođenjem reda i harmonije. Cilj je sačuvati „čovjeka u doba permanentne nesigurnosti, agresivne medijalizacije i tek započete robotizacije i automatizacije svijeta u kome živimo”, pojasnila je Vlaović.

Prema njenim riječima, umjetnost je uvijek indikator i odgovor na društvena zbivanja, navodeći da je i ova postavka pokušaj da se sagleda koliko grupa kreativnih ljudi može da doprinese rješavanju nekog problema.

„Svjesni smo činjenice da je nemoguće izvršiti preokret, ali je bitno otvarati značajna pitanja i stvarati intelektualnu zajednicu koja aktivno radi na ovim problemima. Upravo na osnovu tih kriterijuma su i izabrani umjetnici, koji ove godine predstavljaju svoje radove: Driton Selmani, Ivanka Prelević Vana, Jovana Vujović, Maja Šofranac, Milena Jovićević, Milena Mijović Durutović, Milena Živković, Milica Janković, Mladen Blažević, Mladen Miljanović, Nikola Božović Kolja, Ranko Đanković, Ratko Odalović, Sanja Latinović, Vladislav Šćepanović i Zdravko Delibašić Beli“, kazala je Vlaović.

Ocijenila je da je ovogodišnji likovni salon pravi otklon od standardnih paradigmi, hijerarhija i normi, navodeći da daje mogućnost novog promišljanja.

„Na salonu su uključeni studenti u izvođenje performansa „MOVEMENTS: WHITE” i smatram da time dajemo dobar primjer osnaživanja i jačanja uvezanosti na našoj umjetničkoj sceni“, navela je Vlaović.

Stručni žiri, u sastavu dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, predsjednica žirija, mr Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti i mr Maša Vlaović, istoričarka umjetnosti donijeli su odluku da tri ravnopravne nagrade budu dodijeljene umjetnicima: Sanji Latinović i Rankou Đankoviću za performans pod nazivom „MOVEMENTS: WHITE”, Maji Šofranac za rad ,“MIND SET #2“ i Mileni Mijović Durutović za rad iz ciklusa „Tragovi“.

Nagrada Grand Prix pripala je Mileni Jovićević za rad „Everything Will Come to an End / Svemu će doći kraj”.

Organizatori salona su Prijestonica Cetinje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Udruženjem istoričara umjetnosti Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније