Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

15. 11. 2021. 13:45 >> 13:51
1

U KC NIKOLA ĐURKOVIĆ

Promocija knjige "Njegoševa biblioteka"

Povodom Dana opštine Kotor 21. novembra, Kulturni centar "Nikola Đurković“ Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica u srijedu 17. novembra u 18 sati organizuju promociju knjige "Njegoševa biblioteka“ autorki prof. dr Vesne Kilibarde i docenta dr Jelene Knežević.

Istraživanje, čiji je rezultat ova knjiga, kako ističu u kotorskom Kulturnom centru, predstavlja pokušaj da se Njegoševa biblioteka što vjernije i što detaljnije rekonstruiše, s ciljem da se podstakne njeno fizičko održanje i digitalizacija.

"To znači veću dostupnost široj naučnoj i laičkoj javnosti, kao i dalja istraživanja Njegoševog intelektualnog profila, državničkog djelovanja i književnog opusa", naglašavaju u najavi događaja.

U kratkoj biografiji Vesne Kilibarde navode da je redovni profesor italijanske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i magistrirala. Doktorirala je 1990. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naučnom radu bavi se interkulturnim, najviše interjadranskim vezama. Objavljuje radove i knjige koje se odnose na poznavanje italijanske književnosti i kulture u Crnoj Gori, kao i na recepciju Crne Gore i Crnogoraca u italijanskom kulturnom i književnom životu do 1918. godine: Italijanska književnost u Crnoj Gori do 1918. godine (1992); Njegoš i Trst, italijanski pisci i putopisci o vladici-pjesniku (2000); Il Romanticismo italiano e il Montenegro. Le esperienze narrative di F. Dall'Ongaro e P.L. Generini (2003); Gorski vijenac Petra II Petrovića Njegoša u italijanskom prevodu Petra Kasandrića (2013); Njegoš i Italija (2014); Njegoševa biblioteka (2021).

Jelena Knežević je docent za oblast njemačka književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a od 2018. godine i gostujući predavač na Katedri za germanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i magistrirala i doktorirala.

Istražuje i objavljuje u oblasti komparatistike, na teme iz njemačke i svjetske književnosti. Autor je knjige Njemačka književnost u Crnoj Gori do 1945 (2012) i znatnog broja članaka u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima. Bavi se književnim prevođenjem. Urednik je časopisa Folia linguistica et litteraria, i učesnik u nekoliko međunarodnih, bilaterarnih i nacionalnih projekata. Član je nacionalnog tima eksperata za visoko obrazovanje (HERE). Koautorka je knjige Njegoševa biblioteka (2021).

Promocija će se održati u Staklenoj galeriji Kulturnog centra sa početkom u 18 sati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније