Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J. [ Mina ]

06. 01. 2022. 12:38   >>  12:39

LOMPAR

Crnogorska izdavačka scena prilično produktivna

Crnogorska izdavačka scena je prilično produktivna, a prosječno se u Crnoj Gori objavi 3,3 naslova knjiga dnevno, kazala je direktorica Nacionalne biblioteke (NB) "Đurđe Crnojević" Dragica Lompar.

Lompar je agenciji MINA kazala da se u sklopu crnogorskog izdavaštva objavljuju izvanredni naslovi, koji, kako je istakla, nerijetko budu proglašeni za izdavačke poduhvate na domaćim i regionalnim sajmovima knjiga.

Oje navela da je, prema podacima iz decembra, tokom prošle godine, za potrebe izdavača u Crnoj Gori, izrađeno je 1.293 CIP zapisa za nove naslove, dok je NB evidentirala i pet publikacija koje su objavljene bez CIP-a.

“Naša nastojanja su da u najvećoj mogućoj mjeri edukujemo izdavače kako se ne bi objavljivale knjige bez međunarodnih oznaka, odnosno CIP-a, ISBN-a, bar cod-a”, rekla je Lompar.

Najveći broj naslova, na osnovu izvještaja koji je dostavljen Monstatu za 2020. godinu, kao i podatka o broju do sada izdatih naslova u prošloj godini, potpadao je pod književnost, gdje je objavljeno 517 djela.

“Nakon toga slijede udžbenici za osnovnu i srednju školu i društvene nauke. U okviru grupe Istorija, geografija, biografije objavljeno je 66 publikacija, dok se najmanji broj publikovanih knjiga odnosi na medicinu, matematiku i prirodne nauke, odnosno 26”, navela je Lompar.

Kako je kazala, iz navedenih podataka može se zaključiti da se iz godine u godinu najviše objavljuje u oblasti književnosti, a najmanje iz prirodnih i primijenjenih nauka i medicine.

“Za crnogorsku izdavačku scenu se može reći da je prilično produktivna, odnosno da se objavi u prosjeku 3,3 naslova knjiga dnevno. Takođe, prema podacima za 2020. godinu, izlazi i 61 naslov novina i 80 naslova časopisa”, rekla je Lompar.

Prema njenim riječima, problem predstavlja ažurnost dostavljanja obaveznih primjeraka od izdavača.

“Naši bibliotekari tokom čitave godine podsjećaju, reklamiraju i upozoravaju na neophodnost dosljedne primjene Zakona o izdavačkoj djelatnosti, u cilju kompletiranja godišnje crnogorske izdavačke produkcije”, rekla je Lompar.

Ona je podsjetila da je riječ o najznačajnijoj kolekciji Nacionalne biblioteke, odnosno kolekciji crnogorske knjige i periodike „Montenegrina“.

Kako je dodala, ta kolekcija u ovom trenutku broji oko 65 hiljada knjiga, 912 naslova novina i 747 naslova časopisa, i dopunjava se novima naslovima i brojevima u kontinuitetu.

“Izdavačka produkcija posljednjih godina je u približno istom obimu i nema velike razlike u broju objavljenih publikacija”, rekla je Lompar.

Ona je istakla da treba više ulaganja i podrške izdavačkoj djelatnosti koja bi odgovarala potrebama razvoja društva, naročito kada je riječ o naslovima iz oblasti prirodnih i primijenjenih nauka, tehnike, medicine i umjetnosti.

Lompar je navela da, na osnovu dostupnih podataka, izdavačka produkcija nije stagnirala u vremenu pandemije koronavirusa.

“Ipak, vjerujem da je ova djelatnost morala ulagati dodatne finansijske napore zbog opšte ekonomske krize i povećanja troškova na globalnom nivou”, dodala je Lompar.

Ona je istakla da se mora povesti sveobuhvatna rasprava o problemima izdavača, položaju knjige, autora i prevodilaca u Crnoj Gori, ali i o odnosu izdavača prema NBCG „Đurđe Crnojević“.

“Zanemarena je činjenica da knjige, prije svega, imaju kulturnu, pa tek onda materijalnu vrijednost”, kazala je Lompar.

Ona smatra da treba uzeti u razmatranje i pozitivnu praksu zemalja u regionu, gdje nadležna ministarstva jednom ili više puta godišnje vrše otkup od izdavača i te knjige zatim raspodjeljuju bibliotekama.

“Na taj način pomažu i izdavačkim kućama, koje mogu dobijena sredstva ulagati u nova izdanja, a i bibliotekama kao dobar način popunjavanja fondova“, pojasnila je Lompar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније