Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore [ B.B. ]

21. 02. 2022. 16:34 >> 16:36
2

DRŽAVNA NAGRADA

Uručeno "Miroslavljevo jevanđelje" Milutinu Mićoviću

Državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje" za 2020. godinu dodijeljena je Milutinu Mićoviću, za knjigu “Luče u tami Crne Gore”, objavljenu 2021. godine.

Nagradu je danas u Bijelom Polju uručio direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Andrija Radulović.

Tokom svečanog uručenja, naglašeno je da su u uži izbor za nagradu ušla djela devet autora, a da je žiri u sastavu: prof. dr Lidija Tomić, prof. dr Radoje Golović, mr Radoje Femić i Miomir Đurišić, jednoglasno donio odluku da se nagrada za ovu godinu dodijeli Mićoviću.

"Miroslavljevo jevanđelje je najstariji ćirilični spomenik na srpskom jeziku, ali i uopšte jedan od najznačajnijih spomenika hrišćanske slovenske kulture posljednjih decenija 12. vijeka", podsjetio je predsjednik žirija prof.dr Siniša Jelušić.

“Tada je grešni đak Gligorije dovršio ukras jevanđelja kneza Miroslava, sina Zavidinog, i zapisao da je nacrtao crvenim i crnim mastilom inicijale, obojio ih zatim zelenim, crvenim, žutim i blijedokestenjastim bojama i 'zastavio' zlatom. Između mnogih značajnih karakteristika Miroslavljevog jevanđelja, poput njegove unutrašnje homogenosti, ovo krunsko djelo slovenske, ali ne manje i evropske kulture, svjedoči o stilskom prožimanju uticaju Istoka i Zapada, koji se jasno daju uočiti u podatku da, pomenimo samo, Miroslavljevi majstori crtaju tipične romanske inicijale, za razliku od pomenutih Vukanovih koji se u mnogo većoj mjeri drže lokalnih, makedonskih i vizantijskih uticaja", kazao je Jelušić.

On je potom istakao da je Mićovićev stvaralački princip, dosljedno primijenjen u nagrađenoj knjizi “Luče u tami Crne Gore” i u skladu je sa najboljim tradicijama slovenske kulture, jer sintetizuje u sebi jedinstvo pisca, mislioca i religioznog autora.

“Ta vizantijska sinteza i simfonija riječi i misli, kao i patos istinske vjere koja ih prožima, sačinjavaju kvintensenciju njegovog duhovnog kreda. Centralna tema nagrađene knjige predstavlja pitanje istorijske sudbine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na značaj i važnost njegoševske tradicije u formiranju duhovnog indetiteta Crne Gore I Crnogoraca”, naglasio je Jelušić.

Mićović afirmisani ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja, kako je dodao Jelušić, posebno se ističe, kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, ali i pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa.

“Književnost ima i taj zadatak da uspravi čovjeka pod nebom, na tom zadatku je, svakako, i naš istaknuti pisac Milutin Mićović čija riječ je ponekad jetka, ali njegova riječ se pamti. Nadamo se da će književnik Mićović još dugo biti sa nama i pisati i osvajati još veće i značajnije nagrade. A pamtiće se i po tome što je zavrijedio Miroslavljevo jevanđelje“ istakao je Radulović.

Mićović je kazao da se sa ovom nagradom Crna Gora priključuje velikoj kulturnoj srednjovjekovnoj srpskoslovenskoj, ćiriličnoj tradiciji, koja je i na prostoru Crne Gore dala značajne kulturne plodove.

"U srednjovjekovnoj Zeti 15.vijeka cvjetala je ta kultura pisanja i prepisivanja i graditeljstva, a lice koje se izdvojilo u tom duhovnom, kulturnom i državotvornom podvigu je Jelena Balšić Lazarević, čuvena kći nebom osijanog Kneza Lazara Kosovskoga”, naglasio je Mićović.

Pored nagrađene knjige u uži izbor ušla su književna djela "Nedospev" autora Bećira Vukovića, "Pepeo“ Radomira Uljarevića, "Krvava katedra“ Ilije Lakušića, "Ljepota robijanja“ Novice Đurića, "Vrijeme riječi: Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine“ autora Milice Kralj i Aleksandra Ćukovića i "Sirene za uzbunu“ autora Nikole Nikolića.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније