Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

19. 04. 2022. 11:13   >>  11:16

U BUDVI U ČETVRTAK

Promocija romana "Deca" Milene Marković

Roman u stihu "Deca" autorke Milene Marković, dobitnice NIN-ove nagrade za 2021. godinu biće predstavljen budvanskoj publici u četvrtak, 21. aprila u holu Akademije znanja sa početkom u 20 časova. O knjizi koju je objavila izdavačka kuća "Lom“ govoriće jedan od urednika izdanja, književnik Zvonko Karanović i autorka.

Milena Marković je scenarista, dramski pisac i pjesnikinja, 68. dobitnik prestižne nagrade NIN. Rođena je 9. aprila 1974. u Zemunu. Završila osnovnu školu i gimnaziju u Beogradu, navode u kratkoj biografiji.

"'Deca' su poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu... opasan roman o istoriji, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, ta decenija našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih", napisao je Miljenko Jergović.

Diplomirala je Fakultet dramskih umetnosti odsjek dramaturgija, sa dramom "Paviljoni, ili kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru" u junu 1998. godine u Beogradu.

Objavila je knjige "Pas koji je pojo sunce", "Istina ima teranje", "3 drame", "Crna kašika", "Ptičje oko na tarabi", "Pre nego što sve počne da se vrti", "Pesme", "Drame", "Pesme za žive i mrtve", "Zmajeubice"...

Po scenariju Milene Marković snimljen je film "Sutra ujutro“ u režiji Olega Novkovića.
Napisala je scenario za nagrađivani film "Beli, beli svet" u režiji Olega Novkovića, te za filmove Otadžbina i Živ čovek, kao i za dokumentarni film Rudarska opera. Milena je i jedan od scenarista serije "Nečista krv“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније