Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

28. 05. 2022. 10:07 >> 10:05

DRŽAVNI ARHIV

U okviru "Neđelje arhiva" više od 80 aktivnosti

Nakon dvogodišnje pauze, u periodu od 30. maja do 3. juna Državni arhiv Crne Gore obilježiće tradicionalnu manifestaciju “Neđelja arhiva” brojnim aktivnostima na teritoriji cijele države, pod poznatim sloganom “Čuvajmo arhive”.

“Ova manifestacija održava se u cilju promocije arhivskog nasljeđa i podizanja svijesti o značaju Arhiva, arhivske djelatnosti i arhivske građe, neprocjenjivog blaga koje se čuva u Državnom arhivu Crne Gore”, navodi se u saopštenju organizatora.

U okviru ovogodišnjeg programa “Neđelje arhiva” predviđeno je više od 80 aktivnosti, u svim arhivskim odsjecima, širom Crne Gore: izložbe i prezentacije dokumenata; promocije publikacija Državnog arhiva; posjete Arhivu i arhivskim odsjecima od strane učenika osnovnih i srednjih škola; održavanje časova istorije, predavanja o važnosti pisane kulturne baštine, značaju, funkciji i ulozi Arhiva u društvu; posjeta ministarke kulture; posjete predstavnika lokalnih samouprava i registratura; predstavljanje i isticanje plakata, distribuiranje propagandnih materijala; gostovanja na radiju i televiziji i druge aktivnosti.

Iz bogatog i raznovrsnog programa Neđelje arhiva 2022 organizatori izdvajaju neke najbitinje.

BAR

Internet izložba „Manastir Donji Brčeli’’ III dio - prezentacija izložbe 31.05.2022.godine.

“Internet izložba je savremeni način približavanja dokumenata posjetiocima interneta. Ovom, sedmom po redu internet izložbom obilježava se 35 godina rada Arhivskog odsjeka Bar. Izložbom je obuhvaćen period od 1940 do 1949. godine manastira Donji Brčeli u blizini Virpazara u crmničkom regionu. Autorka izložbe je Jasmina Rastoder, načelnica arhivskog odsjeka Bar”, navodi se u saopštenju.

BUDVA

„Prezentacija – izlaganje matičnih knjiga’’, 1.jun 2022. godine, arhivski odsjek Budva.

“Zbirka Matičnih knjiga u Arhivskom odsjeku Budva je formirana poslije katastrofalnog zemljotresa 1979. godine. Njom su obuhvaćene Matične knjige iz Župe Sv. Ivan, Crkvene opštine Sv. Torojica i dr. Zbirka je sačinjena od osamdeset i jedne Matične knjige i predstavlja jednu od najvrijednijih arhivskih cjelina koje se čuvaju u Arhivskom odsjeku Budva. Autorka: Julija Bajković, načelnica arhivskog odsjeka Budva”, kažu organizatori.

ULCINJ

Fotodokumentarna izložba ’’Turizam u Ulcinju kroz dokumenta i fotografije’’, otvaranje izložbe: 2.jun u 12:00 sati, galerija Centra za kulturu Ulcinj.

“Fotodokumentarna izložba, kroz kolaž starih fotografija i dokumenta, predstavlja osvrt na razvoj turizma, najznačajnije privredne grane Ulcinja. Autorka izložbe je Ljiljana Bulatović, načelnica AO Ulcinj sa saradnicima iz ovog odsjeka”, navodi se u saopštenju.

PODGORICA

Izložba dokumenata ''Čuvar dokumenata koja pričaju o svom gradu'', otvaranje izložbe: 2.jun u 18:00 sati, KIC „Budo Tomović“, Podgorica.

“Ova izložba je priča o Arhivskom odsjeku Podgorica i Glavnom gradu. Predstavljena su dokumenta koja svjedoče o istorijatu Arhivskog odsjeka Podgorica i njegovoj djelatnosti kao i dokumenta koja govore o Podgorici, o njenom trajanju kroz arhivalije koje posjeduje ovaj arhivski odsjek. Autori: Biljana Drašković, načelnica arhivskog odsjeka Podgorica i službenici Sandra Marković i Saša Popović”, kažu organizatori.

CETINJE

Promocija izdanja Državnog arhiva ’’Izvještaji Mitra Bakića crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887’’ knjiga I (zbornik dokumenata) - 3.jun 2022.godine u 18:30, čitaonica Državnog arhiva na Cetinju

Crnogorska diplomatska prošlost oduvijek je bila u fokusu istorijske nauke, kao jedan od temelja u izgradnji i očuvanju državnosti. Stoga svako djelo, koje ima za predmet proučavanje ove teme, izaziva veliku pažnju domaće naučne i laičke javnosti. Iz tih razloga, Državni arhiv Crne Gore, sljedstveno svojoj programskoj orijentaciji, otpočeo je projekat na izdavanju zbornika dokumenata „Izvještaji Mitra Bakića, crnogorskog poslanika u Carigradu“. Priređivači: pok. Predrag Vukić, Vukota Vukotić i Srđan Pejović.

Petak, 3.jun, posljednji dan manifestacije “Neđelja arhiva” predviđen je kao Dan otvorenih vrata i namijenjen je svima koji žele da se bliže upoznaju sa poslovima Državnog arhiva i dobiju sve informacije u vezi sa arhivskom djelatnošću, arhivskom građom, organizacijom i procesom rada, kadrovskom strukturom, publikacijama, aktivnostima Arhiva na polju međunarodne saradnje, zakonskom regulativom…

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније