Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

19. 06. 2022. 11:39 >> 11:37

23. JUNA

„Evropa kroz filmsku muziku“ u KIC-u

Povodom Praznika muzike KIC „Budo Tomović“ u saradnji s Francuskim institutom organizuje koncert posvećen filmskoj muzici pod nazivom „Evropa kroz filmsku muziku“ 23. juna u velikoj sali KIC-a u 20 sati.

Tim povodom u okviru muzičkog programa KIC-a oformljen je ansambl pod nazivom „Creation“. Ansambl broji dvadesetak domaćih muzičara-insrumentalista koji će zajedno izvesti raznovrstan i nesvakidašnji program originalne filmske i primijenjene muzike pod upravom gostujućeg dirigenta Žan-Mišel Despena iz Pariza.

Među raznovrsnim reperotarom, biće premijerno izvedena muzika koju je komponovao francuski kompozior Kamij Sen-Sans za nijemi film „Ubistvo vojvode od Giza“ iz 1908. godine.

Ova muzika do sada nije izvođena ni u našem regionu. Repertoar takođe sadrži originalne muzičke teme iz kultnih filmova poput „Sinema Paradizo“ Đuzepea Tornatorea, „Prezir“ Žan-Lik Godara, „Šerburški kišobrani“ Žaka Demija, „Ljeto '42“ Roberta Maligana, „Misija“ Rolanda Žofea, „Čudesna sudbina Amelije Pulen“ Žan-Pjer Ženea, te „Psiho“ Alfreda Hičkoka; uz to i popularno djelo „Adagio“ Semjuela Barbera koje je primjenjivano u brojnim filmovima evropske i američke produkcije. Filmska muzika iz pera poznatih kompozitora poput Enija Morikonea, Mišela Legrana, Jana Tjersana, Bernarda Hermana i drugih poznatih autora koji su svojom muzikom doprinosili pokretnim slikama, davali im specifične emocije i činili ih još popularnijim – je ostala u pamćenju gledalaca i filmofila.

Muzičko izvođenje filmskih tema pratiće kadrovi iz navedenih filmova.

Ansambl “Creation” čine vrijedni muzičari koji kontinuirano doprinose premijernim izvođenjima kamerne muzike u okviru muzičkog programa KIC-a, kao i mladi muzičari, učenici i studenti koji su se predstavili u okviru ciklusa “Mladi talenti” i učestovali na Ljetnjem kampu za kamernu muziku: pijanistkinje Vladana Perović i Nataša Popović; violinisti Marko Simović (koncert-majstor), Marija Đuranović, Dušan Rakonjac, Tanja Bogdanović, Luka Perazić, Milena Jaramaz i Viktor Huter; violisti Petar Obradović, Vladislava Drašković, Ana Perić i Gljeb Bednjakov; violončelisti Darko Kolanda i Milena Đurović; kontrabasisti Ana Zvicer i Vasilije Gagović; flautistkinja Žana Lekić, oboistkinja Nadica Ristić Simović, klarinetista Damjan Begović, hornisti Maša Tulić Begović i Dario Krivokapić, fagotista Georgi Kalajdjiev i drugi.


Dirigent Žan-Mišel Despen je istovremeno i pijanista i trubač. Studirao je dirigovanje pod mentorstvom Žerara Devosa, Žan-Sebastjen Beroa i Serđua Čelibidakea. Njegove studije muzike su obilježene brojnim nagradama i zlatnim medaljama. Od 1997. godine, prenosi svoje znanje uspješnim i talentovanim mladim muzičarima koji su željni da savladaju rad na tehnici sviranja u orkestru.

Završio je studije muzike u Nansiju, a zatim i na Sorboni i Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu. Krajem 80-ih godina sreo je Serđa Čelibidakea, slavnog rumunskog dirigenta, koji je ubrzo postao njegov glavni mentor, sve do 1992. godine. To je za Despena bio veoma važan moment jer je učio od jednog od najvažnijih muzičkih ličnosti 20-tog vijeka. U isto vrijeme, bio je pozvan da radi u Grčkoj, sa tek osnovanim orkestrom “Atinska kamerata” koji i danas djeluje pod istim imenom. Tokom boravka u Grčkoj, Despen je bio asistent dirigenta Aleksandra Mira na produkciji prve grčke opere. Po povratku u Francusku, 1996. bio je angažovan kao dirigent mješovitog ansambla, sa kojim i danas radi. Ansambl sačinjavaju napredni studenti i profesionalci koji priređuju koncerte u pariškom regionu. Pored ovog orkestra osnovana je i jedna kamerata, mali ansambl promjenljivog sastava, u okviru kojeg sviraju poznati solisti pariških orkestara, a koji sarađuju s Despenom u realizaciji programa savremene muzike.

Dirigent Žan-Mišel Despen je sarađivao sa KIC “Budo Tomović” na kreiranju specijalnih programa 2016. godine: premijerno izvođenje popularne muzičke priče “Koza gospodima Segena” savremenog francuskog kompozitora Olivijea Penara u okviru manifestacije “Dani frankofonije” i učešće na 5. Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima, u okviru kojeg je vodio kamerni orkestar i takođe premijerno u našoj zemlji izveo kultno djelo “Unanswered Question” američkog kompozitora Čarlsa Ajvza i Svitu za gudače Frenka Bridža, između ostalog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније