Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ I. P. ]

25. 06. 2022. 10:15 >> 10:12

NARODNI MUZEJ CG

Izložbom obilježili 20 godina galerije Atelje Dado

Povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Ateljea Dado sinoć je na Cetinju, u rekonstruisanom objektu galerije, otvorena prva od dvije planirane izložbe.

Na izložbi je prikazan dio radova koje su tokom posljednje decenije poklonili umjetnici koju su imali samostalna predstavljanja - Mirko Ilić, Gorančo Đorđievski, Branko Lenart, Đanino Božić, Igor Grubić, Goran Micevski, Vlatka Vujošević, Brigita Antoni, Bertran Kel i Daniel Sambo Rihter.

Rukovoditeljka Umjetničkog muzeja Mirjana Dabović Pejović je, prilikom otvaranja izložbe, kazala da je dvadeset godina postojanja lijep jubilej i povod da se osvrnemo na postignuto.

"U galeriji je za dvije decenije realizovano 140 izložbi i još toliko pratećih događaja – stručnih vođenja, razgovora sa umjetnicima i kustosima, teoretičarima, filozofima, i drugim stvaraocima, kao i prezentacija i projekcija. Njihova aktuelnost i kritički duh koji je bio jedna od glavnih poveznica s pravom galeriju pozicioniraju kao jedan od najreprezentativnijih izložbenih prostora u Crnoj Gori, a nije pretjerano reći i van lokalnih okvira", istakla je Dabović Pejović.

Ona je naglasila da su aktivnosti galerije, kao najdinamičnijeg prostora Umjetničkog muzeja, bile veza sa umjetničkim trendovima u regionu i šire, kao i da je programska koncepcija struktuirana od nekoliko segmenata - predstavljanja istaknutih domaćih i inostranih autora - kroz pregled aktuelnih pojava na domaćoj i regionalnoj sceni, promocija "mladih nada" i afirmacija muzejskih fondova, sa idejom da se promoviše blago koje se čuva u depoima Narodnog muzeja.

"Ovako struktuirani programi unijeli su novu energiju i živost na domaću scenu. Kroz neposredne kontakte sa djelima i autorima/kustosima sprovođena je i edukativna misija muzeja i hvatao se korak sa aktuelnim promotivnim praksama usmjerenim ka široj publici. Razbijanje ustaljenih normi, izlazak van uskih lokalnih okvira, orijentacija ka internacionalnom prostoru, afirmacija angažovanog mišljenja i kritičkog djelovanja na polju vizuelne kulture, dominantna su okosnica promišljanja i koncipiranja izložbenih aktivnosti Ateljea DADO", kazala je Dabović Pejović.

Zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Miloš Mudreša je kazao da Atelje Dado danas slavi značajnu godišnjicu koja pokazuje da je njegovo osnivanje ispunilo njegovu suštinsku umjetničku misiju.

"Veliki broj izložbi i drugih aktivnosti dali su značaj ovom Ateljeu, doprinijeli kulturnom životu grada, a danas kroz ovu izložbu možemo da se podsjetimo svih važnih trenutaka. Ono što je bitno je da Atelje nastavi da radi i da promoviše prije svega mlade umjetnike, da kroz svoje izlagačke programe nastavi da bude jedno od najznačajnijih izložbenih mjesta na Cetinju i u državi Crnoj Gori", istakao je Mudreša.

Na drugoj izložbi, koja će biti otvorena krajem jula, predstaviće se radovi Manuela Ialonardija, Alesandra Vanđija, Amira Džakovića, Jelene Pavićević, Helidona Đerđija, Goceta Nanevskog, Andreja Đerkovića i Bobe Mirjane Stojadinović.

Povodom obilježavanja jubileja publikovan je katalog koji objedinjuje sve aktivnosti u protekloj deceniji a koji će biti dostupan i na veb sajtu Narodnog muzeja. 

Postavku radova napravile su istoričarke umjetnosti Ana Ivanović i Mirjana Dabović Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније