Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ A.M. ]

04. 07. 2022. 07:03 >> 07:46
1

OBNOVLJENA SARADNJA

Darkove karikature na Portalu Javnog servisa

Jedan od najboljih svjetskih karikaturista, Kolašinac Darko Drljević, svoj pogled na svakodnevicu građanima će moći da približi kroz Portal RTCG-a,  sa kojim  je obnovio saradnju.

Kako kaže, pozitivno je iznenađen ovom ponudom. “Vratila mi se nada da nije sve tako crno, da se vraćaju neke izgubljene vrijednosti. Humor, kritička misao i kultura, bez kojih nema duhovnosti i civilizacije”, kazao je Drljević.

Prema njegovim riječima, karikatura je danas na margini novinarstva što je značajan pokazatelj koliko smo duhovno i intelektualno pali.

“Karikatura je glas savjesti. Karikatura je istorija. Ona odslikava vrijeme bolje od svih istorijskih i hronoloških zapisa. Karikatura je sušta istina i lucidni komentar stvarnosti. Pošto smo duboko zagazili u vrijeme laži, gluposti i prevare, ona je izgubila svoj značaj u novinarstvu. Bukvalno je i brutalno potisnuta”, smatra Drljević i dodaje da za karikaturu u Crnoj Gori ne fali inspiracije, već prostora – odnosno medija koji je njeguju.

Ovoj tezi u prilog ide i činjenica da su Drljević i njegov kolega Luka Lagator umalo ostali bez učešća na najvećem festivalu novinske karikature na svijetu (World Press Cartoon) jer uslov - da radovi sa kojim će se predstaviti budu objavljeni u štampanim medijima, nijesu imali.

“Možete misliti, koliko smo ja i moj kolega Luka Lagator, neravnopravni u toj konkurenciji, kada se zna da nismo imali gdje objaviti niti jedan svoj rad u toku godine u našoj zemlji! Na kraju godine smo bukvalno zamolili redakciju nedjeljnika ”Monitor” da nam objavi neki rad, da bismo stekli pravo na učešće. I poslije svega, ja osvojim treću nagradu među hiljadama radova objavljenih u štampi širom svijeta. Pa vidite koliki je to uspjeh “, poručuje Drljević.

Govoreći o karikaturi i karikaturistima u Crnoj Gori, ovaj slobodni umjetnik i dobitnik preko 230 internacionalnih priznanja, njihov položaj ocjenjuje krajnje nezadovoljavajućim.

“Nadam se boljem statusu. Ovo je profesija, umjetnost, duhovnost, inteligencija i samokritika jednog naroda. Zaslužujemo puno više”, zaključio je Drljević u razgovoru za Portal RTCG-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније