Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

05. 07. 2022. 11:35   >>  11:33

7. JULA

Antikabare "Džentlmen" na Ljetnjoj sceni Starog Bara

Nakon Podgorice, poetsko - muzički performans ANTIKABARE "Džentlmen" čiji koproducenti su Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ i Kulturni centar Bar biće premijerno izveden i na Ljetnjoj sceni Starog Bara u četvrtak, 7.jula, sa početkom u 21h.

“Riječ je o posebnoj i rijetko viđenoj formi koja je naišla na veoma pozitivne reakcije podgoričke publike koja je sa velikom pažnjom pratila performans do samog kraja. Sjajan spoj muzike, recitacije i poezije upotpunjen zvucima klavira dominantno ostavlja utisak autentične i nesvakidašnje scenske forme i pozorišnog izraza koji nikog ne ostavlja ravnodušnim”, saopšteno je iz KIC Budo Tomović.

Režiju i poeziju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić, uloga je povjerena glumcu Jovanu Daboviću, a kompozitor i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić. Kostime je radila Vera Šoškić, a scenografiju Darko Musić.

“Ako danas kabare poznajemo kao žanr koji želi da zabavi publiku, onda je antikabare "Džentlmen" sušta suprotnost tome. Možda najbliža namjera antikabarea je u počecima kabarea kad se razvio kao alternativni pravac da bukvalno sačuva poetiku, a samim tim i publiku, od pozorišnog vatrometa koji se događao još od stidne pa nadobudne pojave avangarde, koja je poput poplave nosila sve pred sobom, pa i one svoje potporne stubove, bez kojih je bila obesmišljena, a to su poetika i publika”, napisao je pisac i dramaturg Obrad Nenezić.

Kazao je da je i njihov cilj bio sačuvati poetiku i publiku. “Pogotovo danas kad nas podsredstvom masovnih medija i društvenih mreža ubjeđuju da smo na rubu apokalipse, čas one apsurdne da ćemo umrijeti od dosade i nekreativnosti, a potom one sramotne da se i dalje ubijaju djeca zarad osvajanja teritorija ili opstanka neke, svakako, prolazne vlasti. U svakom slučaju ni jedno ni drugo nije tačno, ali je komično i još gore tragično, jer ljudi umiru, a umjetnost će preživjeti”, kazao je on Antikabare "Džentlmen" nije stvoren da se nameće.

“Neće riješiti nijedan veliki problem, kako u geopolitici i društvu, tako ni autorima, ali je priuštio nezaboravan proces - mjesece i mjesece neprestanog rada na poeziji i muzici, za koje su vrijeme autori shvatili da ne samo da postoji prostor za čistu poetiku, već da taj prostor nikad nije bio ni upitan, jer taj prostor je sam čovjek, a kad, koliko i hoće li uopšte zakoračiti u tu svoju bezgraničnost to je na njemu samom”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније