Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

09. 07. 2022. 10:00   >>  09:58

CETINJE

Izložba "Crna Gora na osmanskim i evropskim kartama"

Izložba pod nazivom "Crna Gora na osmanskim i evropskim kartama", u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. Na izložbi je prikazano 26 različitih karata, koje obuhvataju period od XVI vijeka do 1912. godine.

Jedan od autora izložbe, istoričar Filip Kuzman kazao je da je ona nastala kao plod saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i istoričara Admira Adrovića, koji se bavio istraživanjem ove tematike i sakupio oko 50 reprezentativnih karata.

“Karte koje su izložene nalaze se u Državnom arhivu Predsjednika republike Turske i u kolekciji David Rumsey. Može se vidjeti 26 istorijskih karata koje obuhvataju period od XVI vijeka pa sve do 1912. godine. Karte su različite: od prikaza crnogorske obale u okviru karte Jadranskog mora, do karata koje se bave problematikom razgraničenja knjaževine Crne Gore i Osmanskog carstva krajem XIX vijeka i one su veoma detaljne. Karte koje nijesu uše u uži izbor mogu se vidjeti na tabletu”, kazao je Kuzman i dodao da je najstarija karta iz 1525. godine i to karta Piri Reisa.

Koautor izložbe, istoričar Admir Adrović kazao je da mu je prilikom istraživanja polazna tačka bila kada je, prilikom svojih magistarkih studija, u Osmanskom arhivu u Istanbulu, naišao na fond karata, od kojih je veliki broj bio vezan za teritoriju današnje Crne Gore. On je pojasnio da je poznati osmanski moreplovac Piri Reis izdao knjigu koja se zvala Kitabi Bahrije, odnosno pomorska knjiga, gdje je između ostalog opisao i jadransku obalu, a da je njih naročito interesovao dio od Ulcinja do Kotora.

Izložba čiji su autori istoričari Filip Kuzman i Admir Adrović biće otvorena do 1.oktobra 2022.godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније