Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

05. 08. 2022. 14:30   >>  14:28

VEČERAS NA BARSKOM LJETOPISU

Promocija zbirke eseja "Sa okusom soli"

Zbirka eseja pod nazivom "Sa okusom soli", dr Zorana Živkovića biće predstavljena večeras na Barskom ljetopisu na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Moderatorka književne promocije koja počinje u 21h biće Maja Simović.

U najavi događaja organizatori festivala ističu da je u naslovu ove knjige zvuk čuvene pjesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija "Sapore di sale, sapore di mare", koja je kod nas poznata u prepjevu Arsena Dedića.

I ne samo zbog toga, prirodno je da ovu knjigu izvesnog senzibiliteta, ali ne i manje važnih preokupacija, otvara pravi mediteranski triptih, i to posvećen Federiku Feliniju, Voju Staniću i Arsenu Dediću.

"I Felini i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želio da je bio veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svijet koji znam", kazao je Živković.

Autor je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimanziju završio je u Baru, da bi studije jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na beogradskom Filološkom fakultetu. Autor je knjige "Mediteranski svetionik" za koju je 2019. godine dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku.

Objavio je brojne radove u zbornicima i stručnim časopisima, kao i tekstove u poznatim nedeljnicima i dnevnim listovima.

Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara, jedan od njegovih prepoznatljivih glasova (i lica) osamdesetih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније