Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Анка Радовић, ТВЦГ

26. 09. 2022. 07:12   >>  07:09

U NEZAVIDNOM POLOŽAJU

Angažman i položaj umjetnika apstraktna kategorija

Društvo ne može bez umjetnika, a ne može ni umjetnik bez društva. No, koliko umjetnici mogu da pruže društvu koje često zaboravlja na njih? Kakav je položaj umjetnika u Crnoj Gori?

Društveni angažman i položaj umjetnika u Crnoj Gori prilično je apstraktna kategorija. Skoro, pa i da ne postoji, kaže istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić koja problem vidi prije svega u odnosu društva prema umjetniku.

LjiLjana Karadžić istoričarka umjetnosti ističe da oni koji odlučuju o pitanjima kulture prilično dekorativno doživljavaju kulturu.

"Tu su lijepe fraze, ali suštinski nije im stalo za položaj umjetnika", kaže Karadžić.

Niti društvo može bez umjetnika niti umjetnik bez društva i bez obzira na uslove u kojima stvara umjetnici ne mogu da spavaju, posebno ne danas, kaže slikarka Ivana Stanić.

"Opšta globalizacija je svega i pojedinac nije cijenjen kao individua, a umjetnik je taj koji otkriva individualnost", ocjenjuje Stanić.

Umjetnost, umjetnike, njihovo đelo u društvu često romantizujemo. Stvaramo mit o njima.

"S vrmena na vrijeme se pomene taj loš status umjetnika, ali kao da svima fali energičnosti da se stari pokrenu", kaže Karadžić.

A da li su umjetnici glasni i uporni. Trude li se da im se glas čuje. Da li zaboravljaju na emancipatorsku ulogu u društvu, ulogu slobodnog intelektualca. Pokretača promjena.

Podsjeća Stanić i na činjenicu da upravo umjetnik i umjetnost hvataju i bilježe trenutak koji postaje istorija.

"Umjetnost ima moralnu obavezu da čuva svoju kulturnu baštinu i da na temeljima toga njedri nešto što će ostaviti budućim generacijama, u suprotnom nećemo imati kulturu", smatra Stanić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније