Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.Љ. [ PR Centar ]

01. 10. 2022. 12:58   >>  13:03

MIJOVIĆ DURUTOVIĆ

Osnažiti kulturne radnike za promjenu muzejske paradigme

Muzealizovati savremenost izazov je savremene kulture na globalnom nivou, zato Ministarstvo kulture i medija serijom edukacija jača kapacitete radnika u kulturi da bolje odgovore na promjenu muzejske paradigme.

To je saopšteno na predavanju "Savremena umjetnost: izazovi klasifikacije i čuvanja", koje je Ministarstvo kulture i medija organizovalo na Cetinju za predstavnike institucija kulture, profesore i studente umjetničkih fakulteta, kao drugo u seriji predavanja „Promjena muzejske paradigme“.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović, kazala je da su se teme predavanja nametnule u skladu sa promjenama koje na globalnom nivou donosi društveno–politička, ali i naučno-tehnološka realnost vremena u kome živimo, kao i lokalnim specifičnostima društva u tranziciji, kakvo je naše.

Podsjetila je da je, na jučerašnjoj sjednici Vlade, usvojena Informacija o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, što, kako smatra, zahtijeva dodatno produbljivanje tema vezanih za klasifikaciju i čuvanje moderne i savremene umjetnosti sa posebnim akcentom na razmjenu iskustava sa kolegama iz regiona koji su ove procese prosli.

„Svi mi, koji smo u ovom vremenu odlučili da se profesionalno bavimo kulturom, moramo imati na umu da novi uslovi traže i gradnju savremenih odnosa koje ostvarujemo sa sadržajima u kulturi“, ocijenila je Mijović Durutović.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milan Popadić, rekao je da smo u muzejima navikli da susrijećemo prošlost, ukazujući na vrlo bitno pitanje - kako muzealizovati savremenost i ono što nam se danas dešava.

„Odnos modernosti, muzeja i savremenosti često podsjeća na trku Ahila i kornjače. Znamo da će Ahil sustići kornjaču, ali oni se i dalje trkaju. Tako da je to veoma zanimljivo pitanje“, kazao je Popadić.

Govoreći o izazovima modenizacije, Popadić je istakao da se tu uvijek postavlja pitanje da li možemo da prepoznamo koje su to vrijednosti sad aktuelne i vrijedne čuvanja za budućnost „i da ih onda pretvaramo u ono što zovemo baština“.

„Onda je tu i uvijek pitanje da li smo se ogriješili o nešto i prepoznali sve što je relevantno danas i da li brinući se o današnjoj savremenosti stvaramo buduću prošlost koju ćemo prepoznavati u muzejima“, naveo je Popadić.

Profesor istorije umjetnosti iz Beograda, Slobodan Mijušković, rekao je da uvijek postoje aktuelni izazovi kad je riječ modernizaciji muzeja.

„Priča o modernizaciji muzeja je stara tema, ali je uvijek otvorena i uvijek postoje mogućnosti da se muzeji transformišu i modifikuju. Od vremena muzeja moderne umjetnosti došli smo do vremena muzeja savremene umjetnosti“, naveo je Mijušković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније