Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић, ТВЦГ

03. 10. 2022. 18:17   >>  18:25

SINOĆ U KRALjEVSKOM POZORIŠTU

Sa predstavom "Pod oba sunca" počela sezona u Zetskom domu

Premijerom predstave "Pod oba sunca" počela je sezona u Zetskom domu na Cetinju.

Priča koja dolazi iz sjećanja generacija koje pamte veliku zemlju i njen raspad noseći te slike cijeli život kao kolektivnu traumu. Tako reditelj Boris Liješević opisuje komad "Pod oba sunca".

"Često kad radim neke stvari koje imaju ratnu tematiku pokušavam da se bavim svojim sjećanjima, svojim traumama ili možda nesvjesno pokušavam da preradim te stvari, da ih postavim nekako na neko mjesto", kaže Liješević.

Ražalovani kapetan JNA Branimir Bato Lončar sa suprugom živi na svetioniku na Jadranu, po kazni, nakon protivljenja zlostavljanju ratnih zarobljenika s dubrovačkog ratišta u logoru Morinj.

Glumac Srđan Grahovac kaže da je potresno to što decenijama guramo pod tepih i kao da ne prihvatamo da se uopšte dogodilo.

"Evo sada i taj film sinoć na RTCG koji nije smio biti prikazan i ova predstava u nekom valjda je 30 godina trebalo da možemo nešto o tome da kažemo", navodi Grahovac.

"Mi kao društvo nismo te traume uopšte izliječili, mi smo samo prešli preko njih kao da se nešto desilo, ali eto kako kome i kako kad, a u suštini, mnogo ljudi zaista i dan danas trpi posljedice tih događaja", kaže glumica Varja Đukić.

U ćutanju koje ih decenijama guta, bore se dva svijeta oličena u životima dva bračna para različitih generacija.

Glumica Marija Labudović, ističe da je ovo upravo predstava za sve ljude koji ćute, koji trpe i koji nemaju hrabrosti da progovore o nekim unutrašnjim, dubokim problemima, traumama, jer možda bi bilo lakše kada bi se to izgovorilo naglas.

Roman "Pod oba sunca" crnogorski književnik Ognjen Spahić je napisao po narudžbi Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a objavljen je 2020. godine. Reprizno izvođenje predstave je večeras u 20 sati, a ulaznice su rasprodate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније