Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

07. 10. 2022. 14:57   >>  15:03

OTVORENA SEZONA U CNP-U

Nacionalni teatar sa "Pokojnikom" dobio predstavu koja će se dugo igrati

Predstava "Pokojnik" koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin premijerno je izvedena sinoć u Crnogorskom narodnom čime je nacionalni teatar otvorio novu pozorišnu sezonu. Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat naišao je na odlične reakcije publike koje jasno pokazuju da je nacionalni teatar dobio predstavu koja će se dugo igrati.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

"Zaista je ljudska priroda nepromjenjiva i tih sto godina prije ili poslije za jedno klasično djelo, za Nušićeve poruke - je potpuno beznačajno. To djelo će se igrati za trista godina sa podjednakim uspjehom i podjednakom aktuelnošću. To su velika klasična djela naše literature i treba ih igrati, bez obzira u kojem jezičkom varijetetu", kazao je reditelj Egon Savin nakon premijere.

"Donijeli smo jednu dosta mračnu komediju, posljednji završeni tekst od Branislava Nušića, gdje je on vjerovatno kao neki svoj testament ostavio prekor društvu u kome je živio. Jednom svijetu punom nemorala i korupcije i ono što se danas zove sprege korupcije i kriminala. Nažalost, i poslije toliko godina tema je aktuelna kako u Crnoj Gori, tako u regionu, a i u svijetu", rekao je Marko Baćović nakon premijere.

"Kao i onda kada je napisana drama tako je nažalost i danas - Pavle Marić je gubitnik. Iako je istina na njegovoj strani, on ne može to da dokaže jer je državni aparat korumpiran. Nušić je uvijek aktuelan i vjerujem da će se ova predstava dugo igrati”, zaključio je Bojan Dimitrijević.

Kako navode u saopštenju CNP, Branki Otašević povjerena je uloga Rine.

"Ja mrzim Rine i najveća prepreka u građenju lika mi je bila da je opravdam, jer takve ljude ne razumijem. A danas nažalost imamo više Rina nego što imamo Pavla", kazala je Otašević nakon premijere.

"Pokojnik" je na repertoaru i 7. i 8. oktobra, a očekuju ga i dva festivalska izvođenja. Predstava će se 21. oktobra takmičiti na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, a 10. novembra na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšićkom pozorištu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније