Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 11. 2022. 19:54 >> 19:53
1

ČESTE ZLOUPOTREBE

Čitamo li i tumačimo pravilno Njegoša?

Crna Gora obilježava praznik kulture - Dan Njegoševog rođenja. A šta je nama Petar Drugi danas, da li ga pravilno tumačimo i ispravno čitamo, pitali smo istoričare i profesore. Sagovornici TVCG poručuju da, samo ukoliko površno tumačimo Njegoša nećemo razumjeti da njegovo djelo sadrži moralne, temeljne, političke i istorijske vrijednosti, ali i da bi zbog čestih zloupotreba morali pokrenuti intelektualni dijalog.

Iako je Rade Tomov, filozof, pjesnik, državnik, svjetovni i duhovni vladar sinonim Crne Gore, on je nerijetko i razlog naših podjela. Zbog toga smo gotovo deceniju i čekali da poslanici izglasaju da Njegošev dan rođenja bude praznik crnogorske kulture.

Naši sagovornici smatraju da se Njegoš dugo zloupotrebljava, površno tumači i pogrešno čita.

"Njegoš je bio antiislamista što je normalno u svoje vrijeme, ali nije normalno Njegoša držati na bilbordu i u svim ratnim pohodima koji su bili nakon toga, hoću da kažem da je Njegoš jedno, a zloupotreba ili upotreba Njegoša drugo", kaže za TVCG istoričar Šerbo Rastode.

"Oni koji su ostavili vladiku Rada i oni koji su prije 50 godina srušili kapelu na Lovćenu su izazvali sve naše podjele. Povratak Njegošu i njegovom viđenju Crne Gore je ono što nas zbližava i ujedinjuje, jer se tu nalazimo na istinskom temelju našeg postojanja", ocjenjuje Drago Perović, profesor Filozofskog fakulteta.

Samo ukoliko površno tumačimo Njegoša nećemo razumjeti, kako kaže profesorica Sonja Tomović Šundic, da njegovo djelo sadrži temeljne moralne, političke i istorijske vrijednosti.

"Ono što je karakteristično za njega jeste da je posmatrao svoj narod i istoriju Balkana i smještao ih u najširi prostor tako da je njegov odgovor o čovjekovoj sudbiniio sudbini svog naroda zasnovan na opštim porukama koje su i danas validne", smatra Toović Šundić.

"I mi danas, kao oni u njegovom vremenu i oni prije i poslije Drugog svjetskog rata trudimo se da se uzdignemo i razumijemo njegove pouke, poruke, poslovične riječi...", dodaje Perović.

A, da je neminovan intelektualni dijalog kada je riječ o Njegošu i njegovom djelu, smatra Rastoder, ne sporeći pritom pjesničku velicinu Petra drugog.

"Ako je Njegoš inspirator nekih poriva koji ne pripadaju našem vremenu, onda se postavlja pitanje vrijednosnog suda i procjene tog književnog djela", navodi Rastoder.

"Obavezno treba raditi na stvaranju instituta Njegoša, kako bi smo se okupili oko takve ličnosti, jer mi imamo autentičnu vrijednost koja može da bude stožer našeg identiteta i naše kulture", kaže Tomović Šundić.

Ove godine Njegoš nas nije okupio, iako u zakonu piše da se praznik kulture obilježava manifestacijama posvećenim Njegoševom liku i djelu. Ukoliko izuzmemo raspravu u Skupštini oko toga koliko je neradnih dana, Petra Drugog su se sjetili samo rijetki. Ako je vjerovati onoj narodnoj da se prvi mačici u vodu bacaju, onda je ista sudbina zadesila i prvi crnogorski praznik kulture. Njegoš bi rekao, pleme moje snom mrtvijem spava.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније