Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

П.Р.

15. 12. 2022. 12:35 >> 12:31
1

KOROVIĆ I MARCANO

Izabrani šef dirigent i dirigentkinja Crnogorskog simfonijskog orkestra

Renomirani umjetnik iz Francuske Mark Korović izabran je za šefa dirigenta Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO) od sezone 2023/24, a crnogorska umjetnica Iva Marcano zaposlena je na mjesto dirigentkinje.

To je saopšteno na događaju koji je za zaposlene povodom 15. rođendana Crnogorskog simfonijskog orkestra organizovan u Muzičkom centru Crne Gore.

Prisutnima su novosti saopštili poslovna direktorica Muzičkog centra Crne Gore Isidora Damjanović i umjetnički direktor Marko Simović.

Korović (1987) je završio horsko i orkestarsko dirigovanje na Sorboni u Parizu. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Parizu, višu diplomu horskog dirigovanja grada Pariza i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi.

Angažovan je kao dirigent Hora Francuskog radija i kamernog hora Accentus od 2014. godine. Priređuje a capella koncerte sa Horskom zajednicom Madrida (Coro de la comunidad de Madrid), Hrvatskim radijskim horom.

Godine 2011. postao je najmlađi gostujući dirigent kamernog orkestra Končerto Keln sa kojim je nastupao u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj. Nastupao je sa Berlinskom sinfonietom, Grenland Simfonijskim orkestrom (Norveška), Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Haga... Sarađivao je sa istaknutim umjetnicima: Gustavom Dudamelom, Danijelom Gati, Tomasom Zehetmerom, Sajmonom Ratl, Filipom Džordanom… Nastupao je na brojnim festivalima, neki od njih su: Mozartvohe u Salzburgu, Muzički susreti Evian, Festival Radija Francuske u Monpeljeu, Mocart u Njujorku i dr.

OD 2018. je dirigent Švedskog radijskog hora, od januara 2022, glavni drigent Pariškog orekstra.

Korović je angažovan kao profesor dirigovanja na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu i priređuje brojne masterklase širom Evrope.

Iva Marcano (Iva Marzano) diplomirala je na odsjeku Opšta muzička pedagogija na Muzičkoj akademiji na Cetinju, nakon čega, prelazi na odsjek Orkestarsko dirigovanje kod profesora Igora Simovića (osnovne i specijalističke studije).

Na istoj akademiji, pod mentorstvom prof. Simovića, nastavlja i sa postdiplomskim studijama Orkestarskog dirigovanja, tokom kojih biva angažovana na predmetima Horsko dirigovanje i orkestar sa poznavanjem orkestarske literature uz profesora Radovana Papovića, i kao dirigent na projektima sa horom i orkestrom Muzičke akademije.

Usavršava se iz Opersko-simfonijskog dirigovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Mladena Tarbuka, dok je istovremeno angažovana kao nastavnica u Muzičkoj školi u Budvi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније