Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

А.М. [ Radio Tivat ]

19. 01. 2023. 17:20   >>  17:15

TIVAT

Scena u Bući biće montažno demontažnog tipa

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović danas je održao sastanak sa direktoricom Uprave za zaštitu kulturnih dobara Majom Ćetković i njenim saradnicima na kojem je razgovarano o želji i volji opštine Tivat da se na prostoru atrija ljetnikovca Buća i dalje odvijaju pozorišni programi u sklopu festivala Purgatorije.

Komnenović je istakao da se u poslednje vrijeme njegove izjave tumače na raznorazne načine pa je pa je bio precizan i rekao da će biti i scena i Purgatorije ali u skladu sa konzervatorskim uslovima koji će izdati uprava za zaštitu kulturnih dobara.

"Dogovoreno je da se postavi se postavi scena mobilno demontažnog tipa koja će biti sezonskog karaktera, dakle u toku ljetnjih mjeseci i koja neće narušavati ni u kom kom smislu djelatnosti tivatske Javne ustanove Muzej i galerija. Na tom prostoru će biti napravljen idejni projekt parternog uređenja. U prvom dijelu biće lapidarij, a u drugom dijelu zavisno, od uslova i arhitektonskih rješenja, biće postavljena scena koje će biti uklopljena u tu ambijentalnu cjelinu i to je to rješenje koje smo mi predložili, a koji je prihvatila i Uprava za zaštitu kulturnih dobara“, kazao je Komnenović.

Prema njegovim riječima već od sljedeće sezone, u dogovoru sa upravom za zaštitu kulturnih dobara i ostalim relevantnim institucijama Crne Gore krenuće i u arheološka istraživanja toga lokaliteta budući da se pretpostavlja postojanje elemenata bivšeg srednjevjekovnog kompleksa.

Obzrom da su današnjem sastanku prisustvovali i konzervatori  Gordana Ražnatović i Srđan Marlović koji rade na tom projektu, apsolutno postoje svi preduslovi da se sve završi do ove sezone. Da sa konzervatorskog stanovišta nije problematično postojanje te scene, a da Elaborat o revalorizaciji tog kulturnog dobra nije obavezujući nego radni materijal, potvrdila je direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Maja Ćetković.

"Dakle, za Upravu za zaštitu kulturnih dobara je, saglasno subjektu koji upravlja time, a to je Javna ustanova Muzej i galerija, jedina stranka u postupku. Sa njima smo postigli dogovor da se scena ne ukloni trajno, da bude privremena i u vremenu i u materijalizaciji, ali da naravno i dalje živi zarad opšteg, odnosno javnog interesa cijele crnogorske javnosti i valorizacije kulturnog dobra, održivog razvoja koji nam je propisan zakonom o zaštiti kulturnih dobara“. kazala je Ćetković.

Novo projektno rješenje će se baviti i kapacitetom scene, a na osnovu konzervatorskih uslova koje izdaje Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Takođe, Uprava daje saglasnost na projekat. Učesnici današnjeg sastanka su i obišli lokalitet o kom su razgovarali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније