Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

06. 02. 2023. 13:30   >>  13:24 1

PRVO GOSTOVANjE 1910.

Saradnja zagrebačkog i cetinjskog pozorišta duga više od vijeka

Potencijali saradnje Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" i Hrvatskog narodnog kazališta – HNK iz Zagreba u narednom periodu, bili su u fokusu razgovora rukovodstava dvije teatarske kuće ove sedmice. Kako napominju u "Zetskom domu" riječ je o institucijama koje pripadaju Evropskoj teatrskoj konvenciji, i o dva pozorišta čija saradnja datira još iz 1910. godine.

Upravo tada, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, koje je u to doba nosilo naziv Zemaljsko hrvatsko narodno kazalište, gostovalo je u "Zetskom domu", a te se turneje – u svjetlu razgovora o budućoj saradnji dva teatra – prisjećamo i danas. Bilo je to prvo gostovanje jednog pozorišta sa strane u istoriji Crne Gore, u koju bi sve do tada tek povremeno dolazile putujuće trupe.

"Gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta pratila su dva jubileja – na Cetinju je proslavljano 50 godina vladavine knjaza Nikole, dok je u Hrvatskoj obilježavano 70 godina od početka pozorišnog profesionalizma. Uzevši u obzir sve navedeno, naročito je važno istaći da je zagrebački teatar pripremio upravo komad knjaza Nikole 'Balkanska carica', čija je premijera upriličena u 'Zetskom domu'. Kasnije, ta predstava će u niz navrata biti prikazana i na matičnoj sceni HNK u Zagrebu. Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta turneju na Cetinju počeo je 13, a završio 18. avgusta 1910. godine, pri čemu je izvedeno šest predstava, uz jednu prateću komediju u jednom činu. Na samom početku, 13. i 14. avgusta, zagrebački ansambl predstavio je publici u 'Zetskom domu' do tada nepoznate komade 'Ekvinocijo' (Ivo Vojinović) i 'Bezdušnu šalu' (Sem Beneli)", navode u saopštenju.

Potom, 15. avgusta, upriličena je premijera "Balkanske carice". U predstavi, čiji je reditelj bio Josip Bah, uloge su tumačili Andrija Fijan, Franjo Sotošek, Bogumila Vilhar, Mila Dimitrijević, Josip Papić, Josip Anić, Milivoj Barbarić, Stjepan Lijanka, Andrija Gerašić, Franjo Stipetić i Vjekoslav Velić.

Dan kasnije, uslijedilo je izvođenje Šekspirovog "Hamleta", a 17. avgusta "Elektre", uz komediju u jednom činu "Ono Nešto". Turneja HNK na Cetinju završena je predstavom "Moral gospođe Dulske", koja je izvedena 18. avgusta.

Rukovodstvo i ansambl zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta primili su kralj Nikola i kraljica Milena. Kralj je tom prilikom uručio Ordene za nezavisnost Crne Gore i Zlatnu medalju za revnost, uz srdačno razmijenjene riječi zahvalnosti, koje je prenijela i tadašnja štampa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније