Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић/ТВЦГ

01. 03. 2023. 07:37 >> 07:30

U MUZIČKOM CENTRU CG

Nakon "Tre sorele" baletska predstava "Mediteran"

Repertoar Muzičkog centra Crne Gore uskoro će biti bogatiji za još jednu baletsku predstavu. Nakon uspjeha komada "Tre sorele", otvoren je put za rad na novom, a sada je riječ o baletskoj predstavi "Mediteran". Balerine će nam jezikom plesa i pokreta dočarati jednu od najljepših karakteristika Crne Gore: preplitanje kultura.

"Biće kao neki kulturni pejzaž, tako ja smatram, da to neko putovanje kroz te kulturne migracije da nas dovodi do stanja u kojem se Crna Gora danas nalazi, za njen identitet, za čuvanje kulturnog bogatstva i nasljeđa Crne Gore i istorije", kaže koreografkinja Saša Evtimova.

Otvoren je put i za pokretanje profesionalnog baletskog ansambla, smatra Aleksandar Ilić baletski igrač i koreograf.

Tu je da prenese dragocjeno iskustvo koje ima kao prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, osnivač i predsjednik Udruženja profesionalnh baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

"Svaki početak je težak, ali baš sam to i juče pokušao da ne bude uvredljivo za moje kolege u Beogradu, treba učiti možda čak i na greškama, upravo na ovim velikim pozorištima koja imaju malo dužu tradiciju, pa je dobro da imamo neke primjere, kako možda izbjeći neke zamke i neke greške i na vrijeme dobro postaviti osnovu za nešto što će sigurno biti profesionalni ansambl baleta Crne Gore", kazao je Ilić.

Baletska predstava "Mediteran" trebalo bi da bude premijerno izvedena krajem maja u Muzičkom centru, nakon čega će je u junu vidjeti publika u Budvi.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније