Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

20. 03. 2023. 15:54 >> 15:53

"INTIMUS"

Objavljena zbirka nagrađivanih priča Tijane Rakočević

Nova knjiga crnogorske autorke Tijane Rakočević, "Intimus", objavljena je u izdanju Izdavačke kuće "Fokalizator". Riječ je o zbirci kojom je obuhvaćeno petnaest priča (podijeljenih u četiri cjeline), nagrađivanih na različitim konkursima u regionu i inostranstvu.

Autorka pogovora, prevoditeljka i književna kritičarka Dragana Erjavšek, zapisala je da je riječ o najboljoj i najjezgrovitijoj prozi objavljenoj posljednjih godina u Crnoj Gori, ističući da je sačinjena od "sitnopoteznih zapažanja i duboko promišljenih situacija u kojima se ne bismo snašli da autorka za nas ne iscrtava mapu".

"Tijana Rakočević piše kao da je svaki dan jedno slovo, ubjedljivo i gusto,neodvojivo od drhtaja, kao da čitaoca sve vrijeme, vrhom šestara, ubada i podsjeća da se ne smije opustiti. Ona i ne piše, već kreira paralelne stvarnosti za one manje srećne (u okviru konteksta), koji iz svog mraka nikad nisu ukoračili u tuđi. Ona postaje Louise Glück umjesto Louise Glück, posljednji Johnatanov dah ili travka sijena prvo u ustima jedne koze, a zatim u ustima jedne žene; ako tako treba ‒ duvan među prstima, samo da čitaocu ne dopusti izlazak“, naglašava Erjavšek.

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici.

Doktorantkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću. Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti, a nakon zbirke priča Intimus, u pripremi je i dramski komad Admiral. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније