Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.

30. 03. 2023. 12:05 >> 12:06

OBILjEŽILA JUBILEJ

Predstava "Lažljivci" proslavila 15 godina izvođenja

Predstava ,,Lažljivci” , koju je po tekstu Anthony Neilsona režirao Marko Manojlović, sinoć je proslavila jubilej, 15 godina izvođenja.

"Ova predstava traje 15 godina i to je period koji odgovara vrijednostima i interesovanjima publike koja postoji za ovu predstavu. O predstavama se ne odlučuje na premijerama, jer ne stičemo pravi utisak o tome šta je ta predstava, već se ona dokazuje igranjima i publikom, a predstava koja traje 15 godina znači da ima publiku i to je neophodna interakcija između ovako vrijednog umjetničkog dijela i publike, jer jedno bez drugog ne ide. Vrijeme je majstorsko rešeto i ono u pozorištu pokazuje šta je vrijedno, a šta nije", saopštili su iz Gradskog pozorišta Podgorica. 

"Ovaj tekst je svojevremeno igran na West end-u i bio evropski hit i pohvalno je što se tada u Podgorici pratio, ne trend, nego ono što je vrijedno u pozorištu. Prije i poslije svega je to glumačka vještina i umijeće ovog ansambla koji igra komediju, a to je nešto najteže, jer, lako je igrati tragediju i rasplakati publiku, ali iskreno nasmijati nekoga iz srca, može samo dobar i vješt glumac", kazao je direktor Gradskog pozorišta Podgorica, Stevan Koprivica.

U predstavi igraju: Pavle Ilić, Branko Ilić, Dubravka Drakić/Branka Femić, Maja Šarenac, Dejan Đonović, Goran Slavić i Sanja Popović/Una Lučić.

Scenografiju je uradila Ivanka Vana Prelević, scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević a kostime Vera Šoškić.

Prije izvođenja predstave publici su se obratili umjetnici, nezadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom.

"Sporni Granski kolektivni ugovor objavljen je prije dva dana u Službenom listu. U narednih par dana slijedi sjednica na kojoj se može korigovati nepravda napravljena umjetničkim profesijama. Kao što znate, jedini od svih radnika koji su dobili obećana uvećanja zarada 20-25 odsto, umjetnici su dobili svega 3,5 odsto. Pitamo Sindikat kulture da li će, suprotno zdravoj logici, još jednom glasati protiv uvećanja zarada radnicima stvaraocima ili će iskoristiti priliku da svoju grešku i nepravdu prema nama ispravi? Razmislite kakvu poruku šaljete mladim generacijama koje dolaze i namjeravaju da se bave umjetničkim stvaralaštvom. Zamislite da Vaš glas 'Protiv' uskraćuje baš vaše dijete za obećano uvećanje zarade koje su dobili ostali radnici. Nije sramota pogriješiti, sramota je grešku ne priznati i ne ispraviti.  Nije sramota pogriješiti, sramota je grešku ne priznati i ne ispraviti. Naše kolege večeras slave jubilej, 15 godina izvođenja, što dovoljno govori o kontinuiranom i posvećenom radu umjetnika. Bez obzira na nedostatak uslova, svoj posao rade posvećeno, odgovorno, sa puno ljubavi i radosti. Hvala im za ustupljene minute, želimo im uspješno igranje, a vama draga publiko, još jednom hvala", kazao je Emir Ćatović u ime okupljenih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније