Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Милена Станојевић [ RCG ]

29. 04. 2023. 16:08   >>  16:43

KONCERTOM KUD-a NjEGOŠ

Na Dvorskom trgu na Cetinju obilježen 29. april

Koncertom Kulturno umjetničkog društva “Njegoš” na Dvorskom trgu na Cetinju obilježen je 29. april, Svjetski dan igre i plesa. Koncert je dio programa Udruženja folklornih ansambala „Da nam kolo ne zastane” organizovanog tačno u podne u više gradova Crne Gore.

Sekretar KUD Njegoš Srđan Milošević naglasio je da na simboličan način i ove godine obilježavaju Svjetski dan igre i plesa.

- Mi već godinama obilježavamo 29. april Svjetski dan igre i plesa, tako da smo i ove godine pripremili interesantan program. Učestvovalali su svi naši ansambli: Dječiji ansambl, Drugi ili pripremni i Izvođački ansambl. Nakon koncerta održali smo i edukativni čas i ko je htio mogao je da se pridruži i nauči osnovne koracima iz „Crne Gore”– naveo je Milošević.

Umjetnički direktor KUD-a “Njegoš” Draško Pejović rekao je da su se za ovaj nastup pripremali od oktobra prošle godine i da je zadovoljan rezultatima.

-Ja radim sa Prvim i Drugim ansamblom, a asistenti rade sa dvije dječije grupe. Nije lako jer tu je oko 150. članova, mada danas će tu biti oko 50 njih jer ne možemo svi nastupiti jer zbog nošnje i brojnosti. Nekom drugom prilikom izabraćemo drugu ekipu tako da svi pokažu što su naučili – kazao je Pejović.

Dječji ansambl je nastupio koreografijom “Igre iz Crne Gore”, djevojke iz Drugog ansambla koreografijama “Vodarke” i “Đurđevka”, a Prvi ansambl igrama “Boka”,”Vrsuta” i “Crmničko oro”.

Svjetski dan igre i plesa je 1982. godine ustanovio Međunarodni institut za pozorište i Svjetska alijansa plesa pri UNESCKO-u. Svetski dan igre proslavlja se na dan rođenja velikog reformatora igre Žana-Žorža Novera (Jean-Georges Noverre), 29. april 1727. godine, brojnim manifestacijama posvećenim igri.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније