Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Тамара Гаврић

02. 06. 2023. 07:46 >> 07:47
2

CRNOGORSKA VIOLINISTKINjA ZA PORTAL

Čuljković: Bavljenje muzikom uzvišeni poziv koji zahtijeva odricanja

Profesionalno i akademsko bavljenje muzikom je uzvišeni poziv koji zahtijeva mnoga odricanja i potpunu posvećenost tokom cijelog života, ali uvijek nama donosi mnogostruko više od onoga što mu damo, kazala je za Portal RTCG poznata crnogorska violinistkinja Verica Čuljković. Istakla je da je nakon sviranja na otkrivanju violine najpoznatijeg graditelja violina Đuzepea Gvarnerija iz 1726. godine, koja se nalazi u zgradi Javnog servisa, sa velikim interesovanjem o instrumentu kontaktirao i poznati svjetski violinista David Garrett.

"Moj prvi susret sa muzičkom školom bio je rezultat takozvanog “lova na talente” pa mogu reći da je sreća da se nađem na pravom mjestu u pravo vrijeme bila od velikog značaja. U skladu sa visokim nivoom talenta koji je tom prilikom otkriven, preporuka je bila da moj instrument bude violina i zaista sam se od prvog trenutka srodila sa njom, a ubrzo nakon toga krenula je i moja takmičarska karijera koja je ispunila očekivanja dajući značajne rezultate", kazala je Čuljković. 

Navela je da je violina  instrument koji sam po sebi ima najviše mogućnosti u svom izrazu te da je samim tim tehnika sviranja je jako obimna i zahtjevna za usavršiti.

Kazala je da njeno školovanje počinje od najranijih godina.

"Samo školovanje počinje od najranijih godina, pa se i nakon završenog fakulteta muzičkih umjetnosti nastavlja cijelog života. Vježbanje, usavršavanje i konstatno održavanje forme su sastavni dio bavljenja ovom profesijom", kazala je Čuljković.

Navela je da veliko zadovoljstvo nalazi u tome što je "svojim radom uspjela da bude dio promjene interesovanja crnogorske publike". 

"Među glavnim crtama mog karaktera jeste to da stalno imam potrebu da otkrivam nove stvari i u njima se oprobam, pa je to bio slučaj i u disciplinama kojima se u mom okruženju niko ne bavi i za djelovanje na tim poljima nije postojao nikakav “recept”. Sa jedne strane jeste izazov, konstantno susretanje sa novim preprekama i nastojanja da se pronađe pravi put, ali sa druge strane je to uvijek za mene pričinjavalo posebnu satisfakciju. Prosto nije mali podvig baviti se nečim čije vrijeme je tek u svijetu dolazilo, ali veliko zadovoljstvo nalazim u tome što sam svojim konstatnim radom uspjela u da budem dio promjene interesovanja crnogorske publike", kazala je Čuljković. 

Istakla je da joj je drago kada vidi kolege da idu njenim stopama. 

"Drago mi je kad vidim kolege da danas idu mojim stopama, jer to daje nadu za još bogatijom kulturnom scenom i većim potencijalom u produkcionim okvirima.

Repertoar se bira, objašnjava Čuljković, u skladu sa tim šta same prilike zahtijevaju.

"S obzirom na široko polje djelovanja, promišljanje repertoarskih politika u okvirima pojedinačnih formi izraza se razlikuju, pa samim tim negdje imam slobodu da se repertoar zasniva na ličnim interesovanjima i onome što bih ja u nečijem takvom izvođenju željela čuti, međutim, negdje se repertoar jako pažljivo gradi u skladu sa tim šta same prilike zahtijevaju. Ne bih nikako mogla odvojiti nešto što mi je bliže ili mi više odgovara, jer je možda sinergija i stalno preplitanje to što mene najbolje opisuje", navela je Šuljković. 

Kazala je da je u ovom trenutku najveći fokus na nastupima jer su, kako je navela,  do kraja ove sezone oni praktično svakodnevni.

"Već neko vrijeme radim i na pripremama novog spota i ujedno objavljivanju nove kompozicije “Violinegro”", kazala je Čuljković za Portal RTCG. 

Objasnila je da ne može izdvojiti nijedan nastup kao poseban, jer je, kako je kazala, bio  veliki broj sjajnih nastupa, projekata...

"Oduvijek imam poteškoće da odgovorim na pitanje koji bih nastup izdvojila, koje mi se, moram priznati, upućuje jako često. Toliko je sjajnih projekata, nastupa, koncerata, festivala i saradnji iza mene i mnoge su na neki svoj način posebne da prosto ne mogu izdvojiti jedan", navela je Čuljković. 

Kazala je da je neizmjerno srećna što joj je, kakao je navela, Radio Televizija Crne Gore pružila priliku da svira na violini Đuzepea Gvarneija staroj oko tri vijeka. 

"Neizmjerno sam srećna što mi je zahvaljujući muzičkom uredništvu i upravi RTCG-a pripala čast da sviram na otkrivanju violine najpoznatijeg graditelja violina Đuzepea Gvarnerija iz 1726. godine. Kao nagrada za trud, radi i postignuća ukazana mi je prilika da ja budem neko ko će prvi put poslije mnogo godina svirati na njoj. Jako zanimljiva stvar je da me je nakon tog događaja, sa velikim interesovanjem o instrumentu, među mnogima kontaktirao i poznati svjetski violinista David Garrett (koji lično posjeduje jedan od instrumenata ovog majstora), što govori o nevjerovatnom značaju ovog kulturnog blaga i njegovoj potencijalnoj valorizaciji", navela je Čuljković. 

Kad je u pitanju komponovanje muzike za film o Živku Nikoliću, Čuljković je istakla da je na taj način ostvarila svoju sponu sa ovim vanvremenskim umjetničkim genijima.

"Muzika za film o velikom Živku Nikoliću bila je osvrt na njegovu dugogodišnju saradnju sa crnogorskim kompozitorom Borom Tamindžićem i izuzetna mi je čast što sam na taj način ostvarila neku svoju sponu sa ovim vanvremenskim umjetničkim genijima. Mimo osvrta na muziku Živkovih filmova, to je bio jedini igrani segment ovog filma, pa sam sam se, snimajući scene na istim mjestima i slušajući priče ljudi koji su sa njim sarađivali i družili se, osjetila jako počastvovano i uzvišeno. Sve to zahvaljujući reditelju ovog filma Bojanu Popoviću, čija je to bila ideja", kazala je Čuljković. 

Kazala je da profesionalno bavljenje muzikom zahtijeva mnoga odricanja. 

"Profesionalno i akademsko bavljenje muzikom, kao i umjetnošću generalno, je uzvišeni poziv koji zahtijeva mnoga odricanja i potpunu posvećenost tokom cijelog života, ali zaista uvijek nama donosi mnogostruko više od toga što mu damo", zaključila je Čuljković. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније